As avea 2 intrebari legate de situatia mea. In urma cu cateva zile tatal meu mi-a donat jumatatea lui dintr-un apartement (mostenire de la o ruda de-a sa). Cealalta jumatate apartine matusii mele paterne. Practic ambii au dobandit apartamentul prin mostenire legala testamentara si erau, pana acum cateva zile, proprietarii apartamentului, fiecare in cota de 1/2.
Poate matusa mea sa inchirieze unei terte persoane "jumatatea ei" fara acordul meu? Pot eu sa stau in apartament fara acordul matusii (bineinteles nu pe gratis, contra unei sume, dar cine stabileste suma daca nu exista acord?)
Multumesc celor care vor raspunde!
Da, lasati Codul civil, mai bine mergeti la un avocat.
Deci: fiecare dintre coproprietari poate folosi jumatatea sa cum vrea muschiul lui. Cum nu este material determinata, fiecare poate folosi, in fapt, tot bunul. Fiecare nu poate face acte de dispozitie insa, adica: vanzare, inchiriere/comodat pe mai mult de 5 ani... Cam asa ceva...
Evident ca tu poti folosi apartamentul fara sa platesti nimic in virtutea dreptului tau de proprietate asupra acelei cote. , eventual daca ea vrea sa obtina bani de pe partea ei din inchiriere, ii poti da tu o suma.
ce ma impiedica sa vand jumatatea mea? dreptul de coproprietate? cum sa nu pot dispune de partea mea?:O
daca vreu si gasesc pe cineva care vrea sa se lege la cap...pot sa vand, sa inchiriez..... de ce nu as putea?
Am spus ca fiecare poate folosi tot bunul. Nu poate face acte de dispozitie si am crezut ca se subintelege cu privire la tot bunul. Evident ca pot face si acte de dispozitie cu privire la partea mea, ai perfecta dreptate.
Mea culpa.
Am ramas totusi cu o nelamurire. Avand in vedere ca partea fiecareia nu este determinata faptic (amandoua suntem titularele unei cote-parti abstracte de 50% din dreptul de proprietate, nu s-a facut nici un fel de partaj/iesire din indiviziune) + nici unul dintre coproprietari nu poate inchiria bunul comun fara acordul celuilalt coproprietar, se poate pune problema ca unul dintre coproprietari "sa-si inchirieze jumatatea" (nedeterminata fizic) unei terte persoane fara a avea acordul celuilalt coproprietar?
Adica avand in vedere ca nici unul dintre coproprietari nu este titularul exclusiv al unei fractiuni materiale din bun, niciuna dintre noi nu avem un ceva doar al nostru pe care sa-l inchiriem! Care e jumatatea fiecareia? Nu poate sa inchirieze ceva nedemarcat fizic.
Daca exista totusi o formula care poate fi inscrisa in contractul de inchiriere, specificul situatiei face ca de fapt chiriasul sa utilizeze intreg apartamentul, adica utilizeaza un ceva care apartine si celuilalt coproprietar al carui accept nu-l are!. Este posibil asa ceva?