avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul proprietarului în indiviziune de a alege ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul proprietarului în indiviziune de a alege chiriașul fără acordul celuilalt proprietar

Poate un prorietar sa inchirieze un apartament ,daca ii apartine doar jumatate de apartament fara consintamantul celuilat proprietar ,care are cota egala din apartament.Si are dreptul sa incaseze chiria doar un singur proprietar fara sa aiba obligatia sa imparta banii de chiria cu persoana care detine cealalta jumatate de apartament.Ce masuri se pot lua in acest caz ,se poate face ceva evitand un proces civil.
Doar apeland la politie si prin plangere la politie.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Februarie 2020
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: cristina202020 , utilizator 21:00, 12 Februarie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Atat timp cat nu este facuta o iesire din indiviziune, si exista cel putin 2 coproprietari, contractul de inchiriere trebuie sa fie semnat de toti proprietarii.
In calitate de coproprietar aveti dreptul de a va opune inchirierii.
Daca ati acceptat inchirierea, chiar si tacit, puteti sa solicitati restituirea unei parti din chiria incasata, proportional cu cota indiviza ce o detineti din imobil.
Daca nu sunteti de acord cu inchirierea, notificati celalalt coproprietar in acest sens. De asemeni puteti demara si actiunea in evacuare a chiriasului pe care dvs. nu-l acceptati.
Plangere la politiei puteti face impotriva coproprietarului doar pentru evaziune fiscala, in caz ca contractul de inchiriere nu este inregistrat la administratia fiscala.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimata doamna,

Contractul de inchiriere presupune acordul de vointa al celor doi coproprietari.

In cazul in care nu doriti sa fie perfectat un astfel de contract, va puteti exprima optiunea, in acest sens.

Nu puteti fi constrans sa inchiriati imobilul pe care il detineti.

Dreptul de proprietate se exercita in mod liber si neingragid.

Fiecare dispune de bunurile sale, dupa cum doreste.

Daca apreciat ca starea de indiviziune nu va profita dumneavoastra, oricand, pe calea unui partaj, aceasta poate fi sistata.

Nimeni nu poate fi obligat sa ramana in indiviziune.

Daca , insa, celalalt coproprietar permite accesul unei terte persoane, mentionand ca a inchiriat bunul, va puteti adresa instantei de judecata, in sensul evacuarii.

Va multumesc foarte mult pentru raspunsurile primite!
Ultima modificare: Miercuri, 12 Februarie 2020
cristina202020, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Referitor inchiriere cota parte majoritara din apartament mevyo10 mevyo10 Referitor Inchiriere cota parte majoritara din apartament. Buna ziua pot inchiria apartamentul cu cota parte majoritara din apartament fara acordul celuilalt ... (vezi toată discuția)
Este valabil un contract de închiriere încheiat de un membru al familiei pentru o parte a unui imobil cu mai mulți coproprietari? NicolaeP3 NicolaeP3 Este valabil un contract prin care un membru al familiei, incheie un contract de inchiriere a locuintei, respectiv a unei parti a imobilului unde sunt ... (vezi toată discuția)
Am efectuat succesiunea după soție. pot închiria apartamentul fără acceptul celor doi copii ai noștri, care nu mai locuiesc acolo? Danezu123 Danezu123 In urma decesului sotiei am efectuat succesiunea eu ca sot supravietuitor si cei doi copii, acum vreau sa inchiriez apartamentul (stau in alta parte), o pot ... (vezi toată discuția)