avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme de posesie in coproprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme de posesie in coproprietate

Buna seara tuturor.
As dori sa aflu in ce conditii coproprietarul indiviz al unui imobil - teren , poate dispune inchirierea unei cote parti a acestui imobil *( in speta 1/4 parti din intreg ) coform cotei sale parti - fiind 4 coproprietari cu cote-parti egale , neavand in concret delimitat fizic lotul fiecaruia. .
Coproprietarul care doreste a-si inchiria cota-parte fractionara , nu are acordul unanim al celorlalti coproprietari , care nu cad de acord nici asupra lotului care sa-i revina in folosinta fiecaruia .
In cinditiile in care nu se doreste iesirea din indiviziune , deoarece se urmareste vanzarea imobilului IN INTEGRUM , cum poate copropietarul mentionat sa realizeze inchirierea cotei sale parti.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 14:15, 13 Ianuarie 2009
Nimeni nu va poate obliga sa stati in coproprietate , daca acest lucru nu-l doriti. Ca si coproprietar, aveti dreptul sa va inchiriati cota parte, dar contractul va fi valabil incheiat, daca in cazul partajului respectivul teren inchiriat cade in lotul dumneavoastra. Daca nu cade in lotul dumneavoastra, contractul de desfiinteaza de drept.
In plan pur teoretic, un singur coproprietar poate inchiria chiar si TOT terenul fara a avea acordul expres al tuturor celorlalti intrucat este vorba de un act de administrare. Practic vorbind, problemele apar atunci cand ceilalti coproprietari incep a se opune actului de inchiriere si fac tot posibilul pentru evacuarea chiriasului si, intr-un atare caz, toata teoria ramane fara aplicabilitate. Pe de alta parte, chiar si atunci cand nu ar exista opozitii, chiria va trebui distrubuita coproprietarilor conform cotei fiecaruia...

Solutia cea mai sigura ar fi realizarea unui acord privind folosinta temporara a loturilor fiecaruia, act care sa acompanieze contractul de locatiune - dar inteleg ca aceasta varianta nu este tocmai viabila...

Unica idee care imi vine in acest moment ar fi promovarea unei cereri de ordonanta presedintiala (ce-i drept, cu sanse minime de reusita - dar nu inexistente) prin care sa se solicite atribuirea unui anumit lot in folosinta temporara a persoanei interesate, pana la realizarea partajului. Odata obtinuta folosinta pe aceasta cale, ea poate fi transmisa mai departe catre chirias...

Adaugire ulterioara:

Poate ar fi mai usor incheierea de catre coproprietarul in cauza a unui contract de inchiriere cu ceilalti trei, dupa care suprafata respectiva se poate subinchiria catre terta persoana.
Ultima modificare: Marți, 13 Ianuarie 2009
Cristian Bortos, Avocat
Coproprietatea este supusă principiului păgubos al unanimităţii. Cu toate acestea, dacă avem în vedere faptul că un coproprietar poate dispune liber de cota sa indiviză, nu văd ce l-ar împiedica, din punct de vedere juridic, să închirieze această cotă. Numai că se pune problema imposibilităţii chiriaşului de a folosi exclusiv acea cotă, folosinţa exclusivă echivalînd cu îngrădirea folosinţei celorlalţi coproprietari.

În lipsa unui partaj de folosinţă între coproprietari, închirierea unei cote părţi ideale nu are nicio utilitate. Chiriaşul va avea exact aceleaşi drepturi privind folosinţa bunului pe care le are locatorul. Adică, în comun, fără a stînjeni dreptul de folosinţă al celorlalţi, ceea ce înseamnă că acel chiriaş nu va putea, practic, să se folosească de bunul închiriat în conformitate cu nevoile sale, ci doar cu acordul unanim al coproprietarilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dilema certificat de mostenitor Manuela Dumitru Manuela Dumitru Sunt mostenitoarea, in cota de 1/6 a unui imobil ( teren + constructie), prin certificat de mostenitor .../2014. Notarul care mi-a emis certificatul de ... (vezi toată discuția)
Co-proprietarul poate vinde sau dona ? marshanna marshanna Buna ziua. Am in coproprietate dupa o mostenire un imobil. Vreau sa intreb daca este legal ca partea mea sa o vand unui tert FARA instiintarea sau aprobarea ... (vezi toată discuția)
Succesiune Mariuspirvulescu Mariuspirvulescu Dacă proprietatea este individ a si are 4 proprietari unul din ei poate sa si vîndă partea fără acordul celorlalți și fără o împărțire amiabilă a ... (vezi toată discuția)