avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... CO-PROPRIETARUL POATE VINDE SAU DONA ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

CO-PROPRIETARUL POATE VINDE SAU DONA ?

Buna ziua. Am in coproprietate dupa o mostenire un imobil. Vreau sa intreb daca este legal ca partea mea sa o vand unui tert FARA instiintarea sau aprobarea co-proprietarului. DDe asemenea, este permisa donarea partii mele fara ca celalat proprietar al cladrii sa fie de acord in forma scrisa ? Mentionez ca nu s-a facut un partaj in instanta, avem doar procentele din succesiune, pe acte notariale.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 August 2018
marshanna, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 08:45, 18 August 2018
buna dimineata,
Proprietatea comuna obişnuită are o existenţă limitată în timp, adică are caracter temporar, deoarece oricare dintre proprietari poate cere ieşirea din coproprietate prin partaj. Dreptul de a cere ieşirea din această stare este imprescriptibil (nu încetează prin nefolosirea lui într-un anumit termen).

În ceea ce priveşte cota – parte ideală din dreptul de proprietate asupra bunului comun, fiecare titular are un drept propriu exclusiv şi va putea să o înstrăineze, total sau parţial, prin acte cu titlu oneros sau gratuit. În privinţa bunului în materialitatea sa, asupra acestuia nu se pot face acte materiale fără acordul unanim al coproprietarilor.

Înstrăinarea bunului comun este valabilă, în situaţia în care cumpărătorul dobândeşte un drept de proprietate sub condiţie şi cunoaşte calitatea de coproprietar a vânzătorului. Dreptul va depinde de rezultatul partajului, şi anume dacă bunul vândut va cădea în lotul coproprietarului vânzător. Dacă bunul cade în alt lot, vânzarea se consideră că nu ar fi existat.
Da, se poate.
Dobanditorul va rămâne în indiviziune cu celălalt coproprietar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dilema certificat de mostenitor Manuela Dumitru Manuela Dumitru Sunt mostenitoarea, in cota de 1/6 a unui imobil ( teren + constructie), prin certificat de mostenitor .../2014. Notarul care mi-a emis certificatul de ... (vezi toată discuția)
Succesiune Mariuspirvulescu Mariuspirvulescu Dacă proprietatea este individ a si are 4 proprietari unul din ei poate sa si vîndă partea fără acordul celorlalți și fără o împărțire amiabilă a ... (vezi toată discuția)
Probleme de posesie in coproprietate dumitru_beniamin dumitru_beniamin Buna seara tuturor. As dori sa aflu in ce conditii coproprietarul indiviz al unui imobil - teren , poate dispune inchirierea unei cote parti a acestui ... (vezi toată discuția)