Sunt mama unei fetite de 5 ani si doresc sa declansez procedura de decadere din drepturi parintesti a tatalui fetitei. As vrea sa stiu ce sanse am.
Art.109 C. fam: sãnãtatea sau dezvoltarea fizicã a copilului este primejduitã prin felul de exercitare a drepturilor pãrintesti, prin purtarea abuzivã sau prin neglijenta gravã în îndeplinirea îndatoririlor pãrintesti
1. Din cate am inteles din postari similare pe forum, ignor din start posibilitatea ca neplata pensiei alimentare poate reprezenta un motiv (desi eu zic ca s-ar putea incadra la art.109 neglijenta grava in indeplinirea indatoririlor parintesti) practic in 2009 si 2010 tatal nu si-a mai onorat aceste obligatii fata de fiica, iar anterior acestei date contributia a fost sporadica si la 1/2 fata de cuantumul stabilit prin sentinta.
2. Ramane varianta cu sanatatea si dezvoltarea fizica a copilului ... Nu e cazul, nu bate copilul. Cum ramane insa cu sanatatea psihica a copilului??? sau a mamei, dat fiind ca ea creste copilul singura, cu toate problemele de educatie/financiare. Cazul meu ... Vara trecuta i-a impuiat fetitei capul cu texte de genul "tati vrea sa locuiasca cu tine dar nu poate pt ca in casa e X (actualul meu prieten)", "X nu te iubeste", "mami nu te iubeste, ea te cearta, ea nu te lasa sa faci ce vrei, uite eu te las", etc, si sunt multe ... Nu ca ar conta, dar tatal este cel care ne-a abandonat inainte de a se naste fetita, iar cu actualul meu prieten traiesc de 3 ani si o adora pe micuta.
Fetita a fost profund afectata:
- a inchis total relatia cu actualul meu prieten,
- la gradinita, din fetita sociabila acum e violenta,
- din iarna eu sunt somera, sunt in pragul unei depresii deoarece nu ma mai pot intelege in nici un fel cu propriul copil,
Din ianuarie i-am interzis tatalui sa o mai viziteze, considerand singura modalitate sa o feresc de intoxicari de genul asta si sa imi menajez ultima sinapsa. Nu am nici un ajutor, l-as lasa sa o ia daca accepta sa o viziteze in prezenta unui psiholog sau asistent social, dar momentan nu am bani, sunt somera. Desi i-am interzis, ne-a asteptat in fata blocului la intoarcerea de la gradinita, sa o ia cu el la plimbare si de atunci, in ochii fetitei eu sunt dracul negru ca nu i-am lasat impreuna. (PS: legal vorbind, el nu are program de vizitare minor, deoarece nu a timbrat cererea reconventionala, iar prin sentinta i-a fost respinsa cererea privind programul de vizita)
Inutil sa va zic ca tatal, desi e full de bani, nici acum, ca stie ca nu am servici, nu ii da 1 leu, nu ii cumpara o haina sau ceva. Nimic. Dar vrea sa o vada, sa ii cumpere ciocolata inainte de pranz, sa o ia de la programul de somn, astfel incat fetita sa il idolatrizeze si sa imi arate mie ca "e voie".
Care este procedura pe care trebuie sa o urmez in vederea decaderii din drepturi parintesti a tatalui fetitei? Trebuie sa ma adresez unui avocat pt a deschide proces in instanta, sau trebuie mai intai sa sesizez Autoritatea Tutelara care va face acest demers? Ce sanse de castig as avea tinand cont ca 109 C. fam face referire strict la "fizic", nu si "psihic"? Cam la ce cheltuieli si ce durata ar trebui sa ma astept?
Buna seara . Am serioase dubii in privinta admiterii actiunii la care faceti referire, intrucat articolul de lege amintit de dvs. se refera la prejudicierea dezvoltarii fizice a copilului.Si in plus nu stiu cu m veti dovedi toate cele afirmate...
Pentru neplata pensiei de intretinere timp de 2 luni consecutive aveti posibilitatea depunerii unei plangeri pentru abandon de familie .
Discutati totusi cu cei de la autoritatea tutelara , sigur acolo va vor lamuri pe deplin in ce conditii puteti obtine decaderea si daca se impun unele masuri vizavi de comportamentul tatalui fata de copil.
Dvs.nu aveti cum sa declansati procedura de decadere din drepturile parintesti.
Art. 109
Daca sanatatea sau dezvoltarea fizica a copilului este primejduita prin felul de exercitare a drepturilor parintesti, prin purtare abuziva sau prin neglijenta grava in indeplinirea indatoririlor de parinte ori daca educarea, invatatura sau pregatirea profesionala a copilului nu se face in spirit de devotament fata de Romania , instanta judecatoreasca, la cererea autoritatii tutelare, va pronunta decaderea parintelui din drepturile parintesti.
Citarea parintilor si a autoritatii tutelare este obligatorie.
legally: cu abandonul de familie sigur nu rezolv problema mea. Un scenariu posibil: el isi face aparitia, nu va plati retroactiv nimic ca suma restanta >12.000 eur, ca daca e de executat sau poprit, doar e tot cheltuiala mea si timpul meu cu procese si executori, si nu asta e scopul meu!Nu ma doare de banii lui cat de sanatatea si buna dezvoltare a copilului meu!!! Odata cu aparitia lui la proces nu va mai fi nici un abandon, el isi va face aparitia in continuare, o va tulbura cu fiecare ocazie si toate eforturile familiei si banii aruncati pe consiliere psihologica se vor duce pe apa sambetei.
Cat despre Autoritatea Tutelara, am eu micile mele dubii ca ar putea face ceva, si zic asta bazandu-ma pe:
- in procesul din 2005 prin care ceream pensie alimentara, incredintare minor, etc, judecatoarea a cerut ancheta sociala din partea Autoritatii Tutelare la domiciliul minorului (al meu); i-am asteptat 1/2 an ca la ultimul termen sa constat hartie la dosar ca in urma a 2 descinderi AT nu a gasit adresa!!! (subliniez adresa, nu persoane la domiciliul din adresa) Nu stau la bulevard cu 4 benzi, da' e ditamai strada principala, si pe poarta blocului sunt inscriptionate cu caractere de 40cm adresa exacta, cu strada / nr / scara). Nu tu ancheta sociala, nu tu incredintare minor, la vremea respectiva nu prea stiam eu ce e aia, acu trag ponoase ca nu pot iesi cu copilul din tara.
- nu cunosc pe nimeni la AT si nu vreau sa dau cu paru, dar sunt bugetari acolo, si de acum cu 25% mai putin in buzunare ... traind in RO si avand o varsta la care naivitatea nu prea mai are curaj sa bata la mine la usa, inclin sa cred ca sunt foooarte "influentabili", ori eu bani de influente nu am, iar tatal fetitei are!
in primul rand, trebuie sa incepeti actiune pt incredintarea minorului. pe parcursul anchetei sociale, se va constata ce influenta are tatal copilului.
de recuperat pensie puteti recupera pt ultimii 3 ani, aceasta pensie fiind un drept al copilului de care sigur are nevoie
Din pacate, dupa o despatire, relatiile dintre cei doi soti, care sunt de cele mai multe ori dezastruoase, afecteaza starea de sanatate si dezvoltarea psihica a minorilor rezultati din convetuirea lor.
Decaderea din drepturile parintesti a parintelui ce nu are in intretinere minorul pare a fi singura solutie pentru parintele ce se ocupa de ingrijirea copilului.
Insa aceasta procedura este una foarte greoaie, iar in situatia dumneavoastra si imposibila cred.
Dovada afectarii dezvoltarii psihice a minorului datorita comportammentului tatalui este foarte greu de facut. Credeti ca intr-un proces de decadere din drepturile parintesti el nu se va apara? Nu va spune oare ca dumneavoastra sunteti vinovata de problemele copilului dumneavoastra?
Cred ca cel mai bine ar fi sa discutati cu fostul sot asupra modului in care trebuie sa se comp[orte cu minorul.......este in interesul copilului.
Imi cer scuze ca nu va pot da o solutie insa asta este parerea mea.
Cu stima,
Av. Tonica Daniela