avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... decaderea din drepturi
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

decaderea din drepturi

multumesc tuturor pt raspuns.fetita mea are doar 2 ani jumate si nu il cunoaste prea bine pe tatal ei pt ca am plecat de la el impreuna cu fetita cand ea avea 1 an si 2 luni si de atunci a vazuto de 2 ori.e plecat din tara , nu a platit pensia deloc (150) si ameninta ca vine si imi ia copila si santajeaza tot timpul amenintandu-ne.trebuie sa platesca 2250 plus taxe judecata de 1000 lei si nu vrea sa plateasca nimic iar politia nu poate face nimic fiind plecat.as vrea sa stiu in ce conditii se poate decadea din drepturile parintesti.multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 09:02, 16 Noiembrie 2009
Potrivit art.109 alin l C.fam., dacă sănătatea sau dezvoltarea fizică a copilului este primejduită prin felul de exercitare a drepturilor părinteşti, prin purtarea abuzivă sau prin neglijenţă gravă în îndeplinirea îndatoririlor de părinte, instanţa judecătorească, la cererea autorităţii tutelare, va pronunţa decăderea părintelui din drepturile părinteşti.
Rezultă că decăderea se poate lua împotriva părintelui numai pentru greşeli de o anumită gravitate în exercitarea drepturilor ori neîndeplinirea îndatoririlor părinteşti cu privire la persoana copilului.

Existenta unui comportament caracterizat drept neglijenta grava, in sensul textului enuntat mai sus, nu presupune agresiuni, violente sau condamnare pentru abandon de familie, ori declararea existentei abandonului, ci si lipsirea minorului de mijloacele de intretinere, ceea ce poate pune in primejdie sanatatea si dezvoltarea fizica a acestuia.
In acest conditii, instanta poate constata ca cerintele prevazute de art. 109 din Codul familiei sunt indeplinite si poate pronunta decaderea paratului din drepturile parintesti.
pentru ca nu a platit pensie de intretinere nu il decade nici o instanta din drepturile parintesti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decadere din drepturi karissia22 karissia22 Buna ziua, as dori sa stiu care sunt conditiile in care un parinte poate fi decazut din drepturi? (vezi toată discuția)
Buna seara- decaderea din drepturi ale tatalui mona89 mona89 am si eu cateva intrebari si nelamuriri,vreau sa stiu daca pot decade p tatal baiatului meu din drepturi.noi nu suntem casatoriti,dar baiatul ii poarta ... (vezi toată discuția)
Decaderea tatalui liana32 liana32 cum pot decade tatal din drepturile parintesti tin sa precizez ca nu sa gandit de fiica lui niciodata nici nu il intereseaza de soarta ei (vezi toată discuția)