In data de 05.aprilie.2008 am obtinut permisul de conducere..Iar in data de 09.septembrie.2008 ora 21:30 am avut un accident de circulatie pe drum national cu o caruta nesemnalizata corespunzator fara elemente reflectorizante care circula pe aceasi directie cu mine iar din sens opus venea alt autovehicul acre ma orbit cu farurile..am observat tarziu caruta am franat brusc dar am intrat in coliziune cu aceasta..in urma accidentului carutasul a avut un certificat medicolegal de 25-30 de zile de ingrijiri medicale.In urma expertizei tehnice auto mi.a iesit o viteza de 81km rezultand o culpa comuna.Dumnealui nu a dorit sa ne impacam ne.am prezentat in fata instantei unde am fost condamnat la amenda penala de 900ron.plus cheltuieli..Intrebarea mea este daca permisul se anuleaza sau se suspenda??
Anularea permisului se dispune in cazul condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru o infractiune care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane, savarsita ca urmare a nerspectarii regulilor de circulatie, precum si in cazul condamnarii pentru infractiunile prev. de art.85, art.86 al.2, art.87 al.1, 2, 4, 5, art.89 al.1 si 2, art.90 al.1 si art.92 al.3 din Oug195/2002.
Daca ati fost condamnat pentru una din infractiunile aratate mai sus, raspunsul este permisul se anuleaza.
Deci am primit amenda penala 900ron ramasa definitiva in urma accidentului fiind culpa comuna sa inteleg ca se anuleaza permisu daca am primit amenda penala??
Art. 114. din Codul rutier prevede:
(1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărare judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvarşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărare judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiunile prevăzute la art. 85, art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1) şi (2), art. 90 alin. (1) şi la art. 92 alin. (3);
c) permisul de conducere a fost obţinut in perioada in care titularul se afla in urmărire penală pentru săvarşirea uneia dintre infracţiunile prevăzute la art. 24 alin. (6);
d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotărare judecătorească rămasă definitivă, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării profesiei sau ocupaţiei de conducător de vehicule, prevăzută la art. 64 lit. c) din Codul penal;
e) permisul de conducere a fost obţinut cu incălcarea normelor legale, situaţie constatată de instanţa competentă.
(2) Permisul de conducere se anulează şi in cazul in care titularul acestuia a decedat.
(3) Procedura anulării permisului de conducere se stabileşte prin regulament.
Daca am primit amenda penala 900ron fiind culpa comuna si permisul se anuleaza cat trebuie sa astept??cand pot intra in posesia permisului??trebui sa fac scoala din nou??
Va puteti prezenta la examinare,dupa trecerea unei perioade 6 luni de la ramanerea definitiva si irevocabila a sentintei de condamnare.
Trebuie sa urmati 30 de ore de cursuri de legislatie rutiera si apoi va prezentati la examenul teoretic,pe care daca il veti promova ,veti obtine permisul de conducere
Alcoolemie
alexionut
Sal! V-as ruga mult sa-mi explicati si mie ce inseamna o amenda penala...In cazul unei astfel de sentinte permisul de conducere s-ar mai anula? multumesc (vezi toată discuția)