avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Poate fi anulat permisul la primul dosar penal?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Poate fi anulat permisul la primul dosar penal?

la prima abatere, la primul dosar penal procurorul/judecatorul poate sa-mi anuleze permisul de conducere deoarece am condus cu permisul retinut la urma finalizarii dosarului? daca ar fi sa fie cauza asta pot face ceva mkr sa iau doar o amenda administrativa? dak fac recurs reusesc sa impiedic sa nu mi-l anuleze? sau ce ar fi indicat sa fac sa scap fara anularea permisului puteti sa-mi dati niste sfaturi ? Va multumesc!
nu ati descris faptele ptr care vi s-a intocmit dosar.
permisul se anuleaza in anumite conditii.

Art.114. - (1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiunile prevăzute la art.85, art.86 alin.(2), art.87 alin.(1), (2), (4) şi (5), art.89 alin.(1) şi (2), art.90 alin. (1) şi art.92 alin.(3);
c) abrogat
d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării profesiei sau ocupaţiei de conducător de vehicule, prevăzută la art.64 lit.c) din Codul penal;
e) permisul de conducere a fost obţinut cu încălcarea normelor legale, situaţie constatată de instanţa competentă;
f) permisul de conducere a fost obţinut în perioada în care titularul era cercetat sau judecat în cadrul unui proces penal pentru săvârşirea unei infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, atunci când acesta a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.
(2) Permisul de conducere se anulează şi în cazul în care titularul acestuia a decedat.
(3) Procedura anulării permisului de conducere se stabileşte prin regulament.
Dacă veţi fi gasit vinovat de săvârşirea vreunei infracţiuni din cele prevăzute la art. 114 din Ordonanţa de urgenţă 195/2002, vi se va anula permisul de conducere.
Singura soluţie este să fiţi găsit nevinovat, să fiţi achitat.
Art. 97 alin(5) Anularea permisului de conducere se dispune de catre politia rutiera pe a carei raza de competenta s-a produs una dintre faptele prevazute la art.114.
Art. 114
(1) Anularea permisului de conducere se dispune in urmatoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru o infractiune care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane, savarsita ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru infractiunile prevazute la art.85, art.86 alin.(2), art.87 alin.(1), (2), (4) si (5), art.89 alin.(1) si (2), art.90 alin. (1) si art.92 alin.(3);
c) abrogat
d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii profesiei sau ocupatiei de conducator de vehicule, prevazuta la art.64 lit.c) din Codul penal;
e) permisul de conducere a fost obtinut cu incalcarea normelor legale, situatie constatata de instanta competenta.
(2) Permisul de conducere se anuleaza si in cazul in care titularul acestuia a decedat.
(3) Procedura anularii permisului de conducere se stabileste prin regulament.

A se vedea respectiva Ordonanţă.
la urma unui accident mi sa retinut permisul pt 60 de zile. dupa 60 de zile am venit in orasul unde mi sa retinut permisul cu ideea k mi am ispasit pedeapsa si k ar trebui sa mi iau permisul... dar se pare k trebuia sa dau o testare pt a putea sa iau permisul in cele 60 de zile. din cauza k nu am stiut , am fost cu ideea k mi sa eliberat permisul deja pt k trecuse deja de 60 zile si m am urkt la volan iar apoi a doua zi urma sa mi ridic permisul. si knd mau verificat, au spus k nu este eliberat permisul k ar mai trebui sa astept ink o luna deoarece nu am dat examenul. in dosarul kre mi lau facut am declarat asta. de fapt nu am stiut k nu mi se eliberase permisul.... deci in situatia asta oare imi vor anula permisul?? pt k era cva ce nu siam ... mkr o amenda administrativa sa mi dea sunt de acord...dekt sa mi anuleze permisul..
de unde rezultă că permisul vi s-a reţinut pentru 60 de zile?
in primul rand incercati sa nu mai scrieti cu prescurtari gen "mkr, k, kre, dekt ".

nu se intelege mesajul foarte clar , in plus nici nu relatati motivul suspendarii permisului de conducere, neacordare de prioritate, conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, etc.

din cate incercam sa deslusim se intelege ca in urma unui accident ati primit o perioada de suspendare de 60 de zile intrucat ati fost considerat vinovat de producerea accidentului.

nu v-a fost restituit permisul de conducere deoarece nu ati sustinut testul de cunoastere a regulilor de circulatie conf. art. 106/1/a iar perioada de suspendare a fost prelungita cu 30 de zile conf. art. 106/2.

conditia restituirii permisului de conducere este promovarea testului de cunoastere a regulilor de circulatie. daca nu se promoveaza testul in perioada de suspendare aceasta se poate prelungi cu cate 30 de zile la nesfarsit.

Art.106. – (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, după cum urmează:
a) când permisul de conducere i-a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
b) când fapta a fost urmărită ca infracţiune prevăzută de prezenta ordonanţă de urgenţă, iar instanţa de judecată sau procurorul a dispus înlocuirea răspunderii penale cu una dintre sancţiunile cu caracter administrativ prevăzute la art.91 din Codul penal;
c) când a solicitat reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conform art.104.
(2) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie se prelungeşte cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie, în situaţiile prevăzute la lin.(1) lit.a) şi b, sau nu se prezintă la serviciul poliţiei rutiere pentru susţinerea verificării cunoaşterii regulilor de circulaţie.

Alte discuții în legătură

Alcoolemie 84alex84 84alex84 salut! Am si eu o intrebare...Am avut o alcoolemie de 1.3 g/l.Daca ajung in instanta,pot sa primesc o pedeapsa fara suspendare,sau acolo se dau doar astfel de ... (vezi toată discuția)
Amenda penala tyby33 tyby33 Buna ziua,spuneti-mi va rog daca la primirea unei amende penale se anuleaza permisul de conducere?Va multumesc! (vezi toată discuția)
Vatamare corporala art 184 alineatul 1 si 4... EastAndrei EastAndrei Am fost implicat intr-un accident de circulatie acum 2 ani de zile ... mi-a fost data sentinta 6 luni de suspendare si plata in cooperare cu firma de ... (vezi toată discuția)