Cererea de chemare in judecata trebuie introdusa in numele copilului ca singur titular al dreptului la actiunea in stabilirea paternitatii. Atunci cand copilul este minor, ea poate fi introdusa de mama, iar in lipsa mamei, de reprezentantul legal.Actiunea se poate intenta in termen de un an de la nasterea copilului.
Potrivit dispozitiilor art. 60 alin. 1 codul familiei, actiunea pentru stabilirea paternitatii din afara casatoriei poate fi pornita în termen de un an de la nasterea copilului, iar potrivit alin.3 al aceluiasi articol, în cazul în care mama a convietuit cu pretinsul tata, ori daca acesta din urma a prestat copilului întretinere, termenul de un an curge de la încetarea convietuirii, ori a întretinerii.
Art. 60 codul familiei a fost completat, prin legea nr. 288/2007 pentru modificarea si completarea legii 4/1953( codul familiei), introducându-se alineatul 4, în cadrul caruia se mentioneaza expres ca, actiunea în stabilirea paternitatii apartinând copilului nu se prescrie în timpul vietii acestuia.
Când copilul a carui paternitate se solicita a fi stabilita nu are capacitate deplina de exercitiu, o asemenea actiune este pornita de mama sau de reprezentantul legal al copilului, în numele acestuia.
Va trebui sa solicitati in instanta ,dumneavoastra in numele copilului, stabilirea paternitatii fata de ex concubinul dumneavoastra, sa solicitati schimbarea certificatului de nastere a copilului in sensul inscrierii numelui tatalui, incredintarea minorului spre crestere si educare si obligarea la plata pensiei de intretinere.
Judecatoria Tr.
Copilul are 2 ani si 7 luni, in acest caz, tinand cont ca a depasit varsta de un an , ce pot face? Eu nu am lucrat in Romania si nu am beneficiat decat de cei 200 lei pt cresterea copilului. Nu am dispus financiar pt a-mi putea permite sa-l dau in judecata pe tatal copilului si a cere testul de paternitate. Se poate tine cont ca el s-a angajat la insistentele mamei mele si a obtinut acel loc de munca datorita ei, ajutandu-l chiar si cu bani pt analizele medicale care sunt obligatorii la angajare? Relatia dintre noi a luat sfarsit cand eram in a 6-a luna de sarcina si de comun acord am hotarat ca aceasta despartire sa nu afecteze prezenta si cresterea copilului din partea lui dar a zis ca nu-i al lui si a rezolvat problema. Va multumesc anticipat .
Sa inteleg ca vorbim despre un copil rezultat dintr- o o relatie de concubinaj , in acesta situtatie trebuie introdusa o actiune in stabilire paternitate in termen de un ande zile de la nasterea copilului sau intr- un an de la data incetarii convetuirii cu pretinsul tata ori de la data incetarii prestariiintretinerii.Actiunea se depune la instanta de la domicililul paratului, respectiv a pretinsului tata, competenta din punc de vedere material este judecatoria . Atiunea se timbreaza,recomandarea mea este sa consultati un avocat pentru a va mari sansele de admitere a actiunii.
Daca nu mai convetuiti cu el macar intretinere minorului de buna voie nu ofera caci atunci ar mai exista o sansa cf. art 60 alin3 C. fam., totusi incercati si introduceti o actiune insa se va invoca sigur prescriptia actiunii