avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... inundatie la bucatarie - vecinul nu vrea sa repare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

inundatie la bucatarie - vecinul nu vrea sa repare

Buna ziua.
Am si eu urmatoarea problema: la bucatarie am constatat ca s-a udat tavanul si peretele deasupra chiuvetei. Prin urmare am chemat un instalator, mi-a facut 2 gauri in perete (sus si jos) si a observat ca tevile sunt ude si pica apa. Eu stau la etajul 4. Am fost la etajul 6 si acolo totul este uscat. Blocul nu a fost prevazul cu guri de vizitare la bucatarie si prin urmare nimeni nu e fericit sa sparga peretii. Am fost la etajul 5 si vecinul mi-a spus ca nu e de la el si ca nu vrea sa sparga faianta pentru ca la el este uscat. Sustine ca trebuie spart de la etajul 8 in jos la toata lumea si abia la sfarsit la el pentru a descoperi unde este problema. Din moment ce la etajul 6 este uscat eu cred ca problema este la etajul 5, dar nu am nici o certitudine deoarece nu exista nici o posibilitate de acces la tevile din perete.

Intrebarea mea este: cum il pot determina pe vecinul de la 5 sa cheme un instalator si sa remedieze problema?

Multumesc,
Miruna Cociobea
Cel mai recent răspuns: johnpescar , utilizator 12:34, 13 Septembrie 2011
Iata ce spune Legea 230/2007
Art. 14. - Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.

..............
Art. 17. - Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.


Administratorul, impreuna cu instalatorul trebuie sa ia la verificat toata coloana de apa, din aproape in aproape, probabil e o problema la etajul de deasupra Dv.

Daca vecinul Dv. nu vrea sa permita reparatia coloanei de apa, atunci administratorul poate opri apa pe coloana respectiva, din subsol.
Dv. puteti sa-i faceti vecinului plangere penala pentru distrugere din culpa. Acest lucru nu inseamna numai o actiune activa, ci si una pasiva ( a nu permite reparatia).

Aveti asigurare pe locuinta?
Nu, nu avem asigurare. Eu nu am pretentia sa imi plateasca reparatia peretelui la mine si zugraveala. Tot ce vreau este sa remedieze defectiunea, apa sa nu mai curga si sa imi pot repara si eu in casa.

Multumesc.
Avand in vedere ca in cazul mentionat este vorba despre instalatia comuna de alimentare ,intretinerea reparatia acesteia implica responsabilitatea asociatiei de proprietari
Reprezentantii legali ai asociatiei detin obligatia sa se implice in remedirea defectiunii si buna functionare a instalatiilor imobilului
Art 15 din L nr 230/2007 precizeaza Cu un preaviz de 5 zile,proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unui delegat al asociatiei,atunci cand este necesar sa se inspecteze,sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna,la care se poate avea acces numai din respectivul apartaament sau spatiu.
Fac exeptie cazurile de urgenta ,cand accesul se poate face fara preaviz

Temei legal exista ,deci asociatia de proprietari prin reprezentantii legali ,pot desfasura inspectia si reparatia instalatiei
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri. Am rezolvat. A mers administratorul impreuna cu un instalator la vecinul in cauza si a acceptat sa sparga pentru a se face reparatia. Pana la urma nu era pe coloana principala ci era chiar de la el.
vis-a-vis de ceea ce a spus @ynocentta:
a venit un vecin la mine sa reclame o inundatie de la ap de deasupra, m-am dus si am oprit apa din subsol (la 20 apartamente, coloana din bucatarie), bineinteles ca au fost reclamatii ca nu au apa, pe buna dreptate...
am format urgent o comisie, ne-am dus la ap cu "defectiunea", dar respectiva nu ne lasa sa vedem unde e problema...
am uzat de "cazuri de urgenta" din lege, am chemat politia spunand ca e scandal cu vecinii ca avem o situatie delicata in scara, a venit, proprietara nu ne-a primit nici atunci in ap sa vedem despre ce e vorba...
maine voi formula si un preaviz (5 zile), tot conform legii, sa ne lase inauntru sa vedem unde e problema si sa o rezolvam!

pai si ce voi face dupa aceea?
voi solicita o echipa mixta de la primarie si politie.... si X-( ???

Alte discuții în legătură

Inundat de catre vecina de desupra mea. florinm58 florinm58 Locuiesc intr-un bloc de cand m-am nascut de 58 ani ,de-a lungul timpului au fost diverse probleme intre vecini si din cate stiu cam toate si-au gasit ... (vezi toată discuția)
Administratorul asociatiei refuza reparatie coloana ciresel ciresel buna dimineata! o intrebare,va rog. Din cauza apei firbinti,teava de la scurgere din bucatarie,s a indoit,s a scurtat si apoi a iesit din imbinare ,fix de ... (vezi toată discuția)
Inundatie apartament AltaMihaela AltaMihaela Buna seara, Stau la etajul 1 intr-un bloc de 10 etaje. Am avut in apartament o baie de serviciu pe care am transformat-o in dresing. Administratorul spune ... (vezi toată discuția)