avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2035 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Expirare suspendare activitate firma
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Expirare suspendare activitate firma

Firma, activitatea suspendata pe perioada maxima (3 ani). Suspendarea a expirat la 30 iunie 2009. Registrul Comertului nu reactiveaza automat firmele a caror suspendare expira. Asociatul unic nu a facut nici un demers pentru reluarea activitatii. A trecut aproape un an. Am intrebat la Finante care e stadiul societatii. In evidenta lor apare cu activitatea suspendata, desi au trecut cei 3 ani. Administratorul doreste sa ceara reluarea activitatii, dar asta nu se poate face retroactiv, astfel ca reluarea activitatii se va face cu data de, cel tarziu sfarsitul lunii mai 2010.

Intrebarea mea: firma datoreaza impozit minim pe trimestrele III, IV 2009 si trimestrul I 2010? In acte, firma inca nu si-a reluat activitatea, dar nici suspendata nu mai e, ca a expirat suspendarea?

Va rog sa ma ajutati sa solutionez aceasta situatie.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: RaduDumitru , utilizator 23:43, 10 Februarie 2013
puteti sa prelungiti la ORC suspendarea activitatii societatii cu un an pe perioada 30.06.2009-30.06.2010 si reluati activitatea cu 01.07.2010 si astfel nu veti plati impozit.
Care este baza legala pentru acest demers?

Se poate cere acesta suspendare retroactiv?

Va rog sa-mi oferiti mai multe detalii legat de ceea ce trebuie facut!!!

Multumesc.
Sa analizam corect termenii : "suspendarea" este inregistrata ca o intrerupere de activitate. Daca spun "ïmi intrerup activitatea pana luni" nu mai este nevoie luni sa vin si sa anunt "mi-am reluat activitatea".
Registrul Comertului nu reactiveaza firmele, ci firmele se reactiveza singure. Daca sunt capabile. Daca nu sunt capabile sa reia faptic activitatea inseamna ca nu au aparut modificari de natura sa schimbe situatia economica a firmei. Dar acest lucru nu schimba cu nimic faptul ca perioada de intrerupere declarata la ONRC a expirat .
Deci administratorul nu are ce sa ceara.
Oricum, nu efectuati inregistrari contabile pe ceea ce intentioneaza sa faca administratorul.
Raspunsul legat de impozitul pe profit vi l-ati dat singura : firma "nici suspendata nu mai e" - deci datoreaza impozitul minim.
De la ONRC mi-au spus ca firma trebuie sa ceara expres reluarea activitatii! Altfel se mentine observatia "suspendare expirata".

Logica imi spune ca firma "nu mai are activitatea suspendata", iar legea imi spune ca datorez impozit minim. Totusi, la Finante firma apare ca avand activitatea suspendata, iar pe perioada suspendarii nu are obligatii de plata, ci doar de declarare, nefiind solicitat regim derogatoriu.

In concluzie, depun declaratii si platesc la Finante?..iar la ONRC...cer reluarea activitatii...?...prea multe neclaritati.
Logica unor functionari de la ONRC nu imi este cunoscuta. Probabil ca nici ei insisi nu si-o cunosc, aceasta lipsind de altfel.
Eu as cere un singur lucru : sa se constate ca activitatea firmei este reluata , incepand cu data la care s-a scurs timpul pentru care activitatea a fost intrerupta - si sa se consemneze in evidenta lor acest lucru. Iar aceasta cerere o adresez directorului unitatii respective si o trimit prin posta (ca sa evit riscul unor analize prealabile din partea functionarimii fara rol de decizie de-acolo).

Alte discuții în legătură

Impozit minim trim i 2010 lavinia17d lavinia17d Buna ziua! Care e statusul unei firme care si-a suspendat activitatea (pentru 3 ani) la 1 iulie 2006, dar nu a facut nici un demers pentru reluarea ... (vezi toată discuția)
Firma suspendata Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua, Stiti cumva daca o firma poate fi suspendata temporar la Reg. Com. in cazul in care are obligatii neplatite la stat? Daca da, pentru ... (vezi toată discuția)
Impozit forfetar???????????????? anamariacelik anamariacelik o societate nu a desfasurat activitate in 2008(nu a fost suspendata la ORC),dar atat cheltuielile cat si veniturile in 2008 sunt 0.In 2009 nu a desfasurat ... (vezi toată discuția)