avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale introducerea de noi puncte pe ordinea de zi trebuie ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

introducerea de noi puncte pe ordinea de zi trebuie motivata?

doresc introducerea de noi puncte pe ordinea de zi la o AGA

detin 15 din capital....insa administratorul imi spune ca nu poate introduce punctele pe care le doresc eu decat daca depun o documentatie care sa le sustina si apoi sa fie supuse discutiei celorlalti asociati
nu am ce documente sa depun in acest sens...insa am arata motivele pentru care doresc introducerea acestor puncte

exista un text de lege care prevede obligatia de a depune inscrisuri in sustinerea introducerii de noi puncte pe ordinea de zi?

am tot citit legea 31..am vazut si art. 171 ind. 1, insa eu cu privire la completarea ordiinii de zi, eu nu propun candidaturi...ci propun sa discutam de exemplu despre plata dividendelor

multumesc
Cel mai recent răspuns: Georgeta Anghel (Rusu) , Avocat 14:52, 19 Mai 2010
Mergeti strict pe prevderile art.117 indice 1 din legea societatilor comerciale:
Art. 1171
(1)Au dreptul de a cere introducerea unor noi puncte pe ordinea de zi unul sau mai mulţi acţionari reprezentând, individual sau împreună, cel puţin 5% din capitalul social.
(2)Cererile se înaintează consiliului de administraţie, respectiv directoratului, în cel mult 15 zile de la publicarea convocării, în vederea publicării şi aducerii acestora la cunoştinţă celorlalţi acţionari. În cazul în care pe ordinea de zi figurează numirea administratorilor, respectiv a membrilor consiliului de supraveghere, şi acţionarii doresc să formuleze propuneri de candidaturi, în cerere vor fi incluse informaţii cu privire la numele, localitatea de domiciliu şi calificarea profesională ale persoanelor propuse pentru funcţiile respective.
(3)Ordinea de zi completată cu punctele propuse de acţionari, ulterior convocării, trebuie publicată cu îndeplinirea cerinţelor prevăzute de lege şi/sau de actul constitutiv pentru convocarea adunării generale, cu cel puţin 10 zile înaintea adunării generale, la data menţionată în convocatorul iniţial.


Rezulta fara echivoc ..ca...administratorii nu au dreptul de a cere documentatie pentru noile puncte introduse pe ordinea zi, ci doar AU OBLIGATIA de a aduce la cunostinta celorlalti actionari..noile puncte incluse in ordinea de zi..prin publicitate.
Sunteti actionar...iar administratorul reprezinta partea executiva a hotararilor AGA..asa ca acesta ( administratorul) nu are dreptul sa va impuna ..ci obligatia sa execute Hotararile ACTIONARILOR

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de a fi scos din consiliul de administratie andex andex Buna seara, Societate pe actiuni cotata la BVB cu doi actionari majoritari 47% cu 47% si restul din aprox. 500 de actionari cu 0.000..% Din partea ... (vezi toată discuția)
Actionar minoritar tovyis tovyis Buna ziua, fac parte dintr-o societate mixta : 10% o firma straina 45% o alta firma straina 10% o persona fizica 10% alta persoana 12% alta persoana ... (vezi toată discuția)
Cat trebuie sa fie minim capitalul social pentru a putea convoca aga nicoleta_85 nicoleta_85 cat trebuie sa fie minim capitalul social pentru a putea convoca AGA, atat la un SA cat si la SRL? cu 5 % pot convoca adunarea ordinara? (vezi toată discuția)