avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1045 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj

Aş vrea să ştiu ce drepturi am după 20 de ani de căsnicie în urma partajului. menţionez că am divorţat în luna aprilie 2010, copilul în vârstă de 12 ani mi-a fost încredinţat, am obţinut pensie alimentară de la fostul meu soţ. Menţionez că toate bunurile sunt obţinute în timpul căsniciei, eu fiind angajată în toată această perioadă, soţul meu nu doreşte să împărţim bunurile în mod egal (nu există acte care să arate că el şi-a adus o contribuţie mai mare). Aş vrea să ştiu cum să procedez, nu am bani pentru a deschide procesul de partaj, imobilul (cu 3 etaje) este închiriat (un singur etaj). Aş vrea să ştiu dacă îl pot da în judecată pentru obţinerea a jumătate din chirie, sau dacă pot folosi un alt artificiu, pentru a putea evita plata taxei de 3%. Vă mulţumesc
Cel mai recent răspuns: GHITA ELENA ANISOARA , utilizator 17:26, 20 Mai 2010
Formulati actiune de partaj bunuri comune.
Daca nu aveti venituri pentru palta taxei de timbru
solicitati scutirea de palta taxei de timbru.

Conform art. 6 din OUG nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă, modificată ajutorul public judiciar se poate acorda în mai multe forme printre care si aceea de scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevăzute de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită.
Potrivit prevederilor art. 8 din OUG nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă, modificată de ajutor public judiciar în formele prevăzute la art. 6 beneficiază persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 500 lei, iar art. 12 precizează că ajutorul public judiciar se acordă oricând în cursul judecăţii, de la data formulării cererii de către persoana interesată, şi se menţine pe tot parcursul etapei procesuale în care a fost solicitat.
Legea mai stipulează în art. 12 că cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar se formulează în scris şi va cuprinde menţiuni privind obiectul şi natura procesului pentru care se solicită ajutorul public judiciar, identitatea, codul numeric personal, domiciliul şi starea materială a solicitantului şi a familiei sale, ataşându-se înscrisuri doveditoare ale veniturilor acestuia şi ale familiei sale, precum şi dovezi cu privire la obligaţiile de întreţinere sau de plată. Cererea va fi însoţită şi de o declaraţie pe propria răspundere a solicitantului în sensul de a preciza dacă în cursul ultimelor 12 luni a mai beneficiat de ajutor public judiciar, în ce formă, pentru ce cauză, precum şi cuantumul acestui ajutor.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Mai 2010
Daniel Coman, Avocat
Vă mulţumesc pentru răspuns. Eu am un salariu de aproximativ 2.000 lei, să înţeleg că nu pot beneficia de scutirea pentru plata taxei de timbru?
Vă mulţumesc pentru răspuns. Eu am un salariu de aproximativ 2.000 lei, să înţeleg că nu pot beneficia de scutirea pentru plata taxei de timbru?
Daca sunteti coproprietari aveti dreptul la 1/2 din chirie.
La venitul pe membru de familie precizat, nu puteti beneficia de ajutor public judiciar.In concluzie trebuie sa timbrati. Incercati o intelegere amiabila cu fostul sot, explicandu-i ca-si va pierde si timp si bani intr-un proces unde sigur nu va fi invingator.
Vă mulţumesc din suflet pentru răspuns. Îndrăznesc să vă întreb care ar fi costurile dacă l-aş da în judecată pentru 1/2 din chirie (precizez că suma pe care o încasează pe lună este de 2.500 euro). Eu locuiesc cu fiica mea într-un apartament cu 3 camere iar fostul meu soţ şi-a cumpărat un apartament împreună cu prietena lui (pe numele ei). Menţionez că apartamentul cu 3 camere în care locuiesc eu şi imobilul (s+p+1+2 - din care închiriat doar etajul 1)sunt bunuri dobândite de noi în timpul căsniciei. Fostul meu soţ nu doreşte ca imobilul cu 3 etaje să facă subiectul unui partaj deoarece consideră că şi-a adus o contribuţie mai mare în timpul căsniciei noastre. Sfătuiţi-mă vă rog mult cum să procedez.
Vă mulţumesc.

Alte discuții în legătură

Succesiune salmiroxa salmiroxa Suntem 4 frati din Dorohoi, eu locuiesc in Vaslui si vreau sa deschid succsiunea , dar sunt somera cu 480ron pe luna , un alt frate in Italia aproape disparut ... (vezi toată discuția)
Partaj fără avocat ValentinSB ValentinSB Ma pot reprezenta singur intr un proces de partaj? De ce anume am nevoie pentru asta? Fosta sotie m a lasat cu un credit bancar si cu o rata pt un tv care este ... (vezi toată discuția)
Cerere de ajutor judiciar Nina1 Nina1 Buna seara, Intr-un proces de partaj bunuri comune pot folosi cerere de ajutor judiciar daca nu am venituri? Cu stima (vezi toată discuția)