Imi cer scuze pentru plagierea titlului,am citit un alt mesaj si vroiam cateva lamuriri;in cazul in care eu locuiesc impreuna cu copilul in Spania pot solicita alocatia copilului de aici?De la ambasada sau de la Consulat?Multumesc
Doriti alocatia "europeana", adica cea oferita de statul spaniol pt copiii minori ai persoanelor cetateni ai altor state, care lucreaza in Spania cu contract de munca? Pt aceasta trebuie sa mergeti la primaria unde locuiti in Spania, cu contractul de munca si sa completati niste formulare.
Pt alocatia romaneasca...daca dvs. considerati ca merita efortul, trebuie sa veniti in tara sa faceti cerere la Casa de pensii, sa le puneti la dispozitie un cont bancar.
Daca nici dvs. nici tatal minorului nu munciti cu contract de munca in Spania, minorul nu primeste alocatia spaniola.
Nu conteaza unde locuieste minorul, cu dvs. sau in Romania.
P.S. mergeti totusi la primaria din localitatea unde locuiti in Spania si intrebati, pentru mai multa siguranta, poate isi modifica si ei legislatia la fel de des ca la noi si s-o fi schimbat ceva.
Mersi pentru raspuns,o sa intrebam aici la primarie;tatal copilului e in tara,noi suntem divortati iar copilul este aici cu mine,o sa intrebam totusi conditiile pentru obtinerea alocatiei,mersi mult.
Potrivit Regulamentului European nr. 1408, „salariaţii, lucrătorii independenţi si membrii familiilor acestora care se deplasează în interiorul Uniunii Europene beneficiază de securitate socială“. Părinţii ar trebui, de exemplu, să stie că au posibilitatea de a solicita alocaţiile pentru copiii aflaţi în îngrijire de la statul pe teritoriul căruia au locul de muncă .
Persoanele interesate trebuie să stie că există niste formulare europene tip pe care solicitantul are obligaţia să le completeze si să le depună la instituţiile abilitate să facă analiza dosarelor. Mai exact, ele trebuie să ajungă la Ministerul Muncii. Foarte important de stiut este faptul că o astfel de solicitare poate fi făcută chiar în ţara unde lucrătorul îsi desfăsoară activitatea. De asemenea, trebuie ţinut cont de faptul că există mai multe situaţii particulare care trebuie luate în calcul. De exemplu, copilul domiciliază în România, iar părinţii lucrează cu forme legale într-un alt stat membru. Alocaţia este plătită de statul pe teritoriul căruia muncesc părinţii. Sunt si cazuri în care copilul este la noi cu domiciliul, iar mama lucrează în Italia si tatăl în Spania. Dosarul pentru alocaţie se face pentru una dintre cele două ţări amintite, fie Spania, fie Italia. Dacă statul de resedinţă al minorului este România, iar unul dintre părinţi lucrează aici, iar altul într-o altă ţară comunitară, atunci copilul îsi ia alocaţia de la statul român, urmând ca celălalt stat să acorde un complement diferenţial.
Alte discuții în legătură
Alocatia europeana
Keyla
Va rog sa ma lamuriti privitor la urmatoarea problema:Sotul meu are un baiat din prima casatorie.Copilul a fost incredintat spre ingrijire tatalui,iar mama ... (vezi toată discuția)
Alocatia europeana
mikeral
Buna ziua! Eu lucrez in Italia de cativa ani buni,sunt divortat si am o fetita de 13 ani Romania,pana acum nu am stiut de acest regulament european si cand am ... (vezi toată discuția)