avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 200 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... PFA plata CAS si CASS
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

PFA plata CAS si CASS

Buna ziua,

In calitate de PFA (neplatitor de TVA si sistem real) ce procentaj trebuie sa platesc pentru CAS si CASS si, mai ales, sunt acestea deductibile?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Delia Elena NEDA , Traducator autorizat 19:39, 30 Mai 2010
boerica a scris:

LG 19/2000 art.5 pct IV lit d) persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;
Art.6 (1) (2) Se excepteaza de la obligativitatea depunerii declaratiei de asigurare, daca beneficiaza de una dintre categoriile de pensii prevazute de prezenta lege sau daca se regasesc în situatiile prevazute la art. 5 alin. (1) pct. I, II si III
( I. persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca si functionarii publici;
II. persoanele care îsi desfasoara activitatea în functii elective sau care sunt numite în cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate.
III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, în conditiile legii, denumite în continuare someri)
Ca si concluzie- daca nu ai contract de munca unde se retine si se achita contributia la pensii, ca si PFA esti obligat sa platesti CAS.
Vedeti aici care sunt cheltuielile deductibile in cazul unui PFA
[ link extern ]
scuze, m-am exprimat gresit mai sus spunand ca CAS nu e obligatoriu pt PFA. Am vrut sa spun ca nu este obligatoriu atata vreme cat avem o carte de munca si il viram o data. spre deosebire de CASS case se plateste obligatoriu pt FIECARE SURSA DE VENIT.

Toate bune!

delia motoasca

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxe si impozite pfa simonabrindusa simonabrindusa As dori un raspuns la o intrebare la care pana acum nu mi s+a putut da indiferent unde am intrebat. Sunt PFA si platesc impozit pe venit 16 %. Nu mai lucrez ... (vezi toată discuția)
Completare declaratia 220 pfa ASPAZIA ASPAZIA Buna Ziua, va rog frumos sa ma indrumati si pe mine in completarea Declaratiei 220 PFA. Mentionez ca voi obtine venituri din profesii libere ( expert ) ... (vezi toată discuția)
Contributii sociale pentru pfa ContSters237549 ContSters237549 Vreau sa ma inregistrez ca persoana fizica autorizata cu activitate principala cod CAEN 6201 - activitati de realizare software la comanda . Pentru acest cod ... (vezi toată discuția)