avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj credit refinantat -urgenta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj credit refinantat -urgenta

m-am casatorit in mai 2001 si in oct 2001 am avut un copil. In 2003 am luat un credit ipotecar pe 15 ani de la banca unde eram angajata . in sept 2006 am divortat de comun acord. Fostul meu sot lucreaza in UK de vreo 5 ani.In mai 2006 am refinatat creditul la o alta banca, unde ma angajasem, in conditii preferentiale pentru personal.Sotul vrea sa vindem casa, sa achitam creditul si restul de bani sa se imparta la doi. copilul e in custodia mea si el sta in UK cam 11 luni pe an. Creditul ipotecar a fost refinantat cu unul de nevoi personale cu ipoteca-refinatare pentru ca s-a mai achitat odata cu el alt credit de nevoi personale .
ratele la credit au fost platite de mine si creditul este luat doar in baza venitului meu ce sanse are sa poata vide casa . Ap atunci valora 12000 usd si acum este evaluat la 80000 eur.

Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 18:13, 11 Aprilie 2007
bunul fiind dobandit in timpul casatoriei, el este umbrit de prezumtia de bun comun, conform codului familiei. in cadrul actiunii de partaj, pe care presupun ca sotul o va face, aceasta prezumtie poate fi inlaturata, daca faceti dovada contributiei dvs majoritare la plata creditului iar imobilul va poate reveni dvs, cu plata unei sulte catre sotul dvs.
~ Conținut șters la cerere ~
casatoria s-a efectuat in mai 2001 pe teritoriul Romaniei.
casa a fost dobandita in 2003, de la casatorie si pana in nov 2003 sotul meu nu a avut un loc de mucna stabil si cu carte de munca . in nov 2003 a plecat in UK cu contract de munca. iar imobilul a fost dobandit in aug 2003.
Prea putin conteaza unde v-ati casatorit.
Tot ce conteaza la partaj este imobilul care este in Romania.
Prin urmare ascultati sfatul Larei.
Imobilul este bun comun, se prezuma ca 50-50. Dar dv, asa cum v-a spus si lara, puteti demonstra ca ati contribuit mai mult, 70, 80, 100%...

Important este sa adunati toate chitantele, sa aratati ca pe perioada platii dv. aveati venitul mai mare, ca in consideratia faptului ca dv. lucrati la banca vi s-au acordat acele credite avantajoase, ca el n-a mai platit nimic dupa divort etc...
De fapt actualmente este de impartit atat un activ cat si un pasiv al patrimoniului dv. comun. Adica la o impartire 50-50 (dau un exemplu), inseamna ca fiecare preia jumatate din partea platita si jumatate din ratele ce vor veni. Cum creditul e pe numele dv., doar dv. sunteti in masura sa platiti creditul (adica sa incheiati contractul), nefiind o optiune valida pentru el. Daca el nu plateste pe viitor partea sa de credit, atunci il veti executa. Si, din experienta, e foarte probabil sa renunte daca perioada e mare.
Mai mult, dv. puteti cere si atribuirea apartamentului catre dv. cu plata unei sulte catre sot. Si in acest caz veti demonstra aceleasi lucruri in ceea ce-l priveste, doar ca nu se va mai imparti si pasivul si activul; doar se va stabili o cota, vi se va atribui apartamentul, se va evalua de catre instanta, ii veti plati partea.

Sper ca nu am fost prea ambigua.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort si partaj olive_ro olive_ro Buna, Rog raspuns la urmatoarea situatie. Sunt casatorita de 8 ani, fara copii. In momentul de fata sotul solicita divortul, iar actiunea de partaj se va ... (vezi toată discuția)
Apartamentul luat pe credit, la divort, cui ramane? nevestedisperate00 nevestedisperate00 Buna. Am cumparat impreuna cu sotul meu un apartamen pe credit de la banca in urma cu 2 ani jumate. Titularul creditului este sotul meu, insa la dosar sau ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! am făcut un credit ipotecar pe 29 de ani in 2017. ... Cristian-Margaux Cristian-Margaux Bună ziua! Am făcut un credit ipotecar pe 29 de ani in 2017. Până în prezent a fost achitat cam 1/4 din valoarea creditului. In urma divorțului cât ar ... (vezi toată discuția)