bunul fiind dobandit in timpul casatoriei, el este umbrit de prezumtia de bun comun, conform codului familiei. in cadrul actiunii de partaj, pe care presupun ca sotul o va face, aceasta prezumtie poate fi inlaturata, daca faceti dovada contributiei dvs majoritare la plata creditului iar imobilul va poate reveni dvs, cu plata unei sulte catre sotul dvs.
casatoria s-a efectuat in mai 2001 pe teritoriul Romaniei.
casa a fost dobandita in 2003, de la casatorie si pana in nov 2003 sotul meu nu a avut un loc de mucna stabil si cu carte de munca . in nov 2003 a plecat in UK cu contract de munca. iar imobilul a fost dobandit in aug 2003.
Imobilul este bun comun, se prezuma ca 50-50. Dar dv, asa cum v-a spus si lara, puteti demonstra ca ati contribuit mai mult, 70, 80, 100%...
Important este sa adunati toate chitantele, sa aratati ca pe perioada platii dv. aveati venitul mai mare, ca in consideratia faptului ca dv. lucrati la banca vi s-au acordat acele credite avantajoase, ca el n-a mai platit nimic dupa divort etc...
De fapt actualmente este de impartit atat un activ cat si un pasiv al patrimoniului dv. comun. Adica la o impartire 50-50 (dau un exemplu), inseamna ca fiecare preia jumatate din partea platita si jumatate din ratele ce vor veni. Cum creditul e pe numele dv., doar dv. sunteti in masura sa platiti creditul (adica sa incheiati contractul), nefiind o optiune valida pentru el. Daca el nu plateste pe viitor partea sa de credit, atunci il veti executa. Si, din experienta, e foarte probabil sa renunte daca perioada e mare.
Mai mult, dv. puteti cere si atribuirea apartamentului catre dv. cu plata unei sulte catre sot. Si in acest caz veti demonstra aceleasi lucruri in ceea ce-l priveste, doar ca nu se va mai imparti si pasivul si activul; doar se va stabili o cota, vi se va atribui apartamentul, se va evalua de catre instanta, ii veti plati partea.
Sper ca nu am fost prea ambigua.