avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Apartamentul luat pe credit, la divort, cui ramane?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Apartamentul luat pe credit, la divort, cui ramane?

Buna. Am cumparat impreuna cu sotul meu un apartamen pe credit de la banca in urma cu 2 ani jumate. Titularul creditului este sotul meu, insa la dosar sau cerut si acte doveditoare ale venitului meu la momentul respectiv. Deci, sau calculat toate veniturile familiei. Acum vrem sa divortam, dar cum se va imparti apartamentul? Eu nu imi pot permite sa platesc ratele, iar el daca le plateste nu vrea sa imi ramana mie apartamentul. Ce se va intampla? Va lua banca apartamentul si cei 2 ani jumate de rate platite s-au dus? Sau va putea ramane apartamentul doar lui, si sasi plateasca ratele in continuare? Mentionez ca avem si un copil, nu stiu daca influenteaza cu ceva toata situatia. Nu am cunostinte in domeniu, de aceea va rog sa ma lamuriti si pe mine. Va multumesc.
oricum, "lamuririle" noastre sunt in termeni generali si numai instanta va putea decide cui si ce ramane.Teoretic, totul se imparte in doua, practic, aveti nevoie de ajutorul unui avocat, care dupa ce va analiza detaliile, va poate ajuta sa "iesiti bine", altfel, riscati sa pierdeti...;)
Art. 36 din Codul familiei arata ca, la desfacerea casatoriei, bunurile comune se impart intre soti potrivit invoielii acestora. Daca sotii nu se invoiesc asupra impartirii bunurilor comune, va hotari instanta judecatoreasca.Codul familiei introduce prezumtia ca orice bun dobandit in timpul casatoriei de oricare dintre soti devine bun comun care va fi partajat 50%-50%. Nu se supun paratjului bunurile proprii ale unuia dintre soti.Sotul care considera ca i se cuvine o cota mai mare de 50% va trebui sa probeze acest lucru.
pentru user-ul neveste disperate .
chiar daca creditul este contractat pe numele sotului, imobilul dobandit pe aceasta cale constituie un bun comun al sotilor .
in cadrul actiunii de partaj, imobilul poate fi atribuit unuia dintre soti, cu obligarea acestuia de a plati sulta celuilalt sot /instanta poate dispune vanzarea imobilului de catre soti, urmand ca banii rezultati sa se imparta intre acestia ori poate dispune vanzarea apartmentului prin licitatie publica ( in aceasta situatie ati fi dezavantajati, intrucat valoarea imobilului ar fii cu mult diminuata ).
taxa de timbru in cazul procesului de partaj este de 3% din valoarea partajabila.
la partaj se vor imparti atat activul (apartamentul) cat si pasivul (creditele la banca)
cel care va primi mai mult activ (in speta, tot apartamentul) va ramane si cu partea cea mai mare de platit catre banca...
cel care va primi doar sulta aferenta cotei sale aferente apartamentului, va ramane doar cu o rata mai mica la banca....caci, creditul trebuie platit de acele persoane care au achizitionat creditul, nu?
instanta decide.desigur ca, avantajos e sa va intelegeti la primul termen si sa depuneti o tranzactie.va recuperati astfel si taxa de timbru.aveti nevoie de avocat. Nu neaparat raman amandoi cu creditul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi egale la partaj VIOLETTUTZA VIOLETTUTZA as vrea sa aflu continutul legii prin care sotii au drepturi egale asupra bunurilor dobandite in timpul casatoriei chiar daca unul dintre ei nu poate dovedi ca ... (vezi toată discuția)
Divort Julia24 Julia24 Buna ziua. In cazul unui divort, cum se face partajul? Eu sunt casatorita de un an si jum. Eu doresc sa divortez pentru ca nu mai functioneaza deloc... Avem ... (vezi toată discuția)
Divort+partaj Daniela34 Daniela34 Buna ziua, Sunt in proces de divort si as dori sa stiu daca pot deschide proces de partaj si sa il atasez la cel de divort sau sa adaug direct la dosarul ... (vezi toată discuția)