avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

Buna ziua.

In cazul unui divort, cum se face partajul? Eu sunt casatorita de un an si jum. Eu doresc sa divortez pentru ca nu mai functioneaza deloc... Avem un apartament luat prin credit ipotecar, eu sunt titular, el coodebitor, plus o parte, mica aprox. 15%, sa girat cu apartamentul socrilor pentru a putea obtine creditul.
Sotul spune ca tot ce exista in apartament (mobila, electrocasnice..) el le-a cumparat, avand salariul mai mare si ca din cauza ca salariul meu nu se vede (mancare, chestii casnice, facturi, dar nici un bun valoros..) el va ramane cu tot: apartament, masina si tot ce s-a cumparat... Desi unele din lucruri au fost luate din banii de nunta... insa o suma mare de bani am imprumutat-o socrilor cu acordul meu si nu am nici o dovada scrisa ca le-am imprumutat lor...
Eu voi ramane cu nimic?

Multumesc anticipat de raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Julia24 , utilizator 09:00, 24 Februarie 2009
Buna ziua.Eu zic sa stati linistita lucrurile nu stau chiar asa cum vi le prezinta sotul Art. 36 din Codul familiei arata ca, la desfacerea casatoriei, bunurile comune se impart intre soti potrivit invoielii acestora.
Daca sotii nu se invoiesc asupra impartirii bunurilor comune, va hotari instanta judecatoreasca.
Codul familiei introduce prezumtia ca orice bun dobandit in timpul casatoriei de oricare dintre soti devine bun comun care va fi partajat 50%-50%. Nu se supun paratjului bunurile proprii ale unuia dintre soti.Sotul care considera ca i se cuvine o cota mai mare de 50% va trebui sa probeze acest lucru.Actiunea de partaj poate fi introdusa odata cu cererea de divort, dar si mai tarziu, deoarece este o actiune imprescriptibila, prin urmare nu are importanta cat timp a trecut de la divort pana la introducerea cererii de partaj.Cel mai aprig disputat aspect atunci cand se face un partaj al bunurilor comune, avand in vedere ca si relatiile dintre parti sunt adesea tensionate, este criteriul dupa care se realizeaza. Literatura si practica judiciara s-au pronuntat in sensul potrivit caruia cota-parte ce se cuvine fiecaruia dintre soti se stabileste in raport de contributia sa dobandirea si conservarea bunurilor comune. Este vorba despre dobandirea tuturor bunurilor comune, deoarece acestea se afla in proprietate devalmasa, adica nu se poate stabili o cota-parte asupra bunurilor si cu atat mai putin asupra unui anumit bun. Contributia sotilor este o chestiune de fapt si se poate dovedi prin orice mijloc de proba. In stabilirea aportului fiecarui sot se va lua in considerare si munca pe care femeia o depune in gospodarie si pentru cresterea copiilor. In stabilirea contributiei la dobandirea bunurilor comune se va tine seama, daca este cazul, si de imprejurarea ca o anumita perioada sotii au trait separati in fapt.

Intr-adevar, prezumtia de contributie egala a celor doi soti la achizia bunurilor comune este una relativa, putand fi combatuta de sotul dvs cu orice mijloc de proba , facand , astfel dovada ca a avut un aport financiar mai mare.
Totusi, bunurile fiind comune ale celor doi soti , si dvs aveti un drept asupra acestora.
Martori exista cu privire la acest imprumut ?
Aceasta suma provenea din veniturile dvs ?
Oricum , daca partajul se va face in fata instantei de judecata , si dvs veti avea un drept asupra bunurilor dobandite in timpul casatoriei , instanta hotarand modalitatii de partajare a acestora.
Ultima modificare: Marți, 24 Februarie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Dar creditul ipotecar este facut pe 35 de ani, si nu am achitat decat 9 rate pana acum. El vrea sa il treaca pe numele lui, mai ales pentru ca ipoteca este si pe aprt. socrilor... Eu nu vreau sa platesc creditul, pentru ca nu vreau apartamentul.
El a cumparat si masina...Cu banii jos.


In privinta banilor imprumutati, martori nu exista din partea mea. Doar parintii mei stiu. Dar nu au fost de fata.. :( Suma de bani reprezentau banii de la nunta.. 80 % erau invitatii mei si 20% ai sotului.
In cazul asta.. nu pot sa obtin nimic? Eu as vrea macar imprumutul oferit.. cei 20000 ron sa imi revina mie.. macar sa am un nou inceput in viata..daca tot a pus problema partajului..
Ultima modificare: Marți, 24 Februarie 2009
Julia24, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi egale la partaj VIOLETTUTZA VIOLETTUTZA as vrea sa aflu continutul legii prin care sotii au drepturi egale asupra bunurilor dobandite in timpul casatoriei chiar daca unul dintre ei nu poate dovedi ca ... (vezi toată discuția)
Vreau sa divortez, dar eu și soțul avem un apartament luat prin credit ipotecar. Lipoveanca Lipoveanca Buna ziua. Sunt căsătorită de 3 ani dar din păcate nu mai merge relația noastră. Am cumpărat un apartament prin credit ipotecar. Dar am luat 80.000 lei ... (vezi toată discuția)
Apartamentul luat pe credit, la divort, cui ramane? nevestedisperate00 nevestedisperate00 Buna. Am cumparat impreuna cu sotul meu un apartamen pe credit de la banca in urma cu 2 ani jumate. Titularul creditului este sotul meu, insa la dosar sau ... (vezi toată discuția)