avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort+partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort+partaj

Buna ziua,
Sunt in proces de divort si as dori sa stiu daca pot deschide proces de partaj si sa il atasez la cel de divort sau sa adaug direct la dosarul de divort si cerintele pentru a face partaj la cateva bunuri obtinute in timpul casatoriei,pentru a se judeca in acelasi timp.
Va multumesc foarte mult pentru ajutor.
Cu stima Daniela M.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 10:22, 19 Aprilie 2010
Art. 36 din Codul familiei arata ca, la desfacerea casatoriei, bunurile comune se impart intre soti potrivit invoielii acestora.
Daca sotii nu se invoiesc asupra impartirii bunurilor comune, va hotari instanta judecatoreasca.
Codul familiei introduce prezumtia ca orice bun dobandit in timpul casatoriei de oricare dintre soti devine bun comun care va fi partajat 50%-50%. Nu se supun paratjului bunurile proprii ale unuia dintre soti.
Sotul care considera ca i se cuvine o cota mai mare de 50% va trebui sa probeze acest lucru.
Actiunea de partaj poate fi introdusa odata cu cererea de divort, dar si mai tarziu, deoarece este o actiune imprescriptibila,prin urmare nu are importanta cat timp a trecut de la divort pana la introducerea cererii de partaj.
Daca nu ati depus partajul odata cu divortul asteptati sa terminati divortul si deschideti apoi partajul daca procesul va dura in timp.
Puteti face o modificare a actiunii daca nu ati depasit termenul prevazut de art 132 alin. 2 C .pr. civ.

avocat Claudiu Lascoschi
Partajul se poate face atat in timpul casatoriei, cat si odata cu divortul sau dupa pronuntarea divortului.
Daca va grabiti, nu mai asteptati solutionarea divortului, puteti formula o precizare la actiune, prin care solicitati ca odata cu desfacerea casatoriei sa se rezolve si partajul bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei.
Astfel, in cadrul aceluiasi dosar, le rezolvati pe amandoua.
Va multumesc foarte mult,tuturor pentru sfaturile date.
Cu respect Daniela M.
conform codului civil, la prima zi de infatisare instanta poate da reclamantului un termen pentru intregirea sau modificarea cererii de chemare in judecata . ;)
daca nu va mai incadrati in acest termen, ulterior desfacerii casatoriei puteti investi instanta cu actiunea de partaj.
taxa de timbru este in cuantum de 3% din valoarea masei partajabile .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj,divort iulia2000 iulia2000 Dupa ce sotul a introdus actiune de divort,la cat timp se face inventarierea bunurilor de catre un executor?Este obligatoriu acest lucru? retragerea unei ... (vezi toată discuția)
Partaj mini_cinie mini_cinie Spuneti-mi va rog,in situatia in care eu am divortat acum 3 ani si jumatate (si nu am facut inca partajul) ce sanse am sa pot obtine jumatate din 2 imobile ... (vezi toată discuția)
Drepturi egale la partaj VIOLETTUTZA VIOLETTUTZA as vrea sa aflu continutul legii prin care sotii au drepturi egale asupra bunurilor dobandite in timpul casatoriei chiar daca unul dintre ei nu poate dovedi ca ... (vezi toată discuția)