avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... accident
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

accident

Am suferit un accident cum numai in Romania se poate intampla. In timp ce ma aflam in tren in vagonul cuseta,a cazut patul de deasupra peste mine cauzandu-mi rani ce au necesitat interventia medicilor,cu salvare,tot tacamul.Am inteles ca se poate da in judecata CFR-ul in civil (actiune in pretentii).Trebuie sa platesc o taxa in functie de suma pe care o voi cere drept despagubire pentru vatamari?
Cel mai recent răspuns: DANIEL TOCEA , Avocat 19:32, 19 Mai 2010
din pacate, trebuie sa platiti o taxa de timbru, cu precizarea ca, in functie de venituri, puteti cere si obtine o reducere a taxei.
in principiu, orice cerere de chemare in judecata se timbreaza
Puteti formula actiune civila in pretentii,conf.art.998-1000 c.civ,solicitand sa fiti despagubit de partea care v-a creat daunele in limitele pe care le veti dovedi cu probatoriile care vor fi administrate,acte,interogatoriu,doi martori,expertiza medico-legala.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Mai 2010
Radu Gabrian, Mediator
In temeiul disp. art.998-999 C. civ., puteti formula o actiune in pretentii impotriva societatii respective.

Penal, nu am studiat in amanunt problema dar o vatamare corporala din culpa...raportat la calitatea "faptuitorului" de persoana juridica, ce prin neglijenta sa nu a facut "ceva ce trebuia sa faca" sau "nu si-a respectat o obligatie", ce a condus la acest rezultat, ar putea forma obiectul unei plangeri penale.

Sfatul concret al unui specialist in penal v-ar fi util, mai ales ca pe latura civila, in penal, nu platiti taxe de timbru...
Eu nu sunt de acord cu plangerea penala, consider ca tot pe calea unei actiuni in pretentii puteti rezolva acest litigiu, platind acea taxa de tmbru, pentru ca nu stiu daca va incadrati in prevederile OUG 51/2008 pentru a beneficia de reducere. Cred ca daca vina se datoreaza CFR ati putea sa le notificati pretentiile dumneavoastra in baza art. 720 ind.1 CPC. Este posibil sa evitati un proces, sau, daca litigiul va fi considerat de natura comerciala, aceasta notificare este obligatorie.

Alte discuții în legătură

Cererea de chemare in garantie, in procesul penal? nicusorilinca nicusorilinca va rog nu ocoliti intrebarea mea si va multumesc anticipat de raspuns!!vreau ajutorul experientei si cunostintelor dvs intr-o chestiune: oare cererea de ... (vezi toată discuția)
Scutiri de taxe de timbru proces civil mariamem mariamem Vroiam sa-ti spuneti va rog frumos daca sunt scutite de taxe de timbru actiunile si cererile referitoare la cauze penale inclusiv despagubirile civile pentru ... (vezi toată discuția)
Rasp delictuala contract de asistenta jur CI Ioana Butan CI Ioana Butan S-a depus impotriva clientului o plangere pt savarsirea infractiunii de inselaciune. A fost incheiat un contr de asistenta juridica pentru reprezentarea ... (vezi toată discuția)