va rog nu ocoliti intrebarea mea si va multumesc anticipat de raspuns!!vreau ajutorul experientei si cunostintelor dvs intr-o chestiune: oare cererea de chemare in garantie, formulata de o parte civila in cadrul procesului penal se timbreaza? la ce valoare-cea la care au fost precizate pretentiile pana la citirea actului de sesizare? dar daca acestea se vor majora pe parcurs?ce se intampla daca cererea de pretentii civile este respinsa sau diminuata de instanta ,se restituie oare suma aferenta din taxa depusa initial!??:stunned:
In opinia mea nu se timbreaza deoarece pretentiile civile in cadrul procesului civil sunt scutite de plata taxelor de timbru, iar o cerere de chemare in garantie urmeaza a avea acelasi beneficiu.
corect, nu se timbreaza.
eu, insa, imi pun problema daca este admisibila o chemare in garantie in procesul penal, chiar pe latura civila.
parerile sunt impartite, unii considera ca latura civila a procesului penal se conduce - dpdv PROCEDURAL - dupa c. pr. pen., iar altii, dupa c. pr. civ.
personal, consider ca regulile care guverneaza latura civila a unui proces penal sunt cele din codul de proc. penala.
doar dpdv material, latura civila se solutioneaza dupa regulile din codul civil (998-999) ...
Art 15 lit o) din legea 146/1997modif. : nu se timbreaza...."cauzele penale inclusiv despagubirile civile pentru daunele materiale si morale decurgand din acestea".
Accident
ANA001
Am suferit un accident cum numai in Romania se poate intampla. In timp ce ma aflam in tren in vagonul cuseta,a cazut patul de deasupra peste mine cauzandu-mi ... (vezi toată discuția)