avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... scutiri de taxe de timbru proces civil
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

scutiri de taxe de timbru proces civil

Vroiam sa-ti spuneti va rog frumos daca sunt scutite de taxe de timbru actiunile si cererile referitoare la cauze penale inclusiv despagubirile civile pentru daune materiale? Vreau sa intentez proces civil pentru recuperarea unor sume de bani ce reprezentau profitul firmei pe anul 2007, iar asociatul meu care este si administratorul firmei nu vrea sa mi-i dea. Vroiam sa stiu daca trebuie sa platesc anumite taxe care ajung destul de mult sa ma coste. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Oana Tudor , Consilier juridic 16:07, 14 Mai 2009
pretentiile cerute in cazul dosarului penal, nu se timbreaza.
pretentiile cerute in cadrul dosarului civil se timbreaza.
in anumite cazuri puteti fi scutit(cazuri sociale) sau plata redusa sau puteti cere plata taxei in mod esalonat.
Cum as putea cere plata in mod esalonat? Mi se poate aproba aceasta cerere de catre organele de judecata? Sau doar in unele cazuri speciale beneficiez de aceasta oportunitate?Am inteles ca taxele ar fi de 6289 ron ceea ce ar reprezenta 2%din suma ceruta.
Ultima modificare: Marți, 12 Mai 2009
mariamem, utilizator
Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 212/2008, instantele judecatoresti au posibilitatea de a incuviinta persoanelor juridice anumite facilitati la plata taxei judiciare de timbru, si anume : reducerea, esalonarea si amanarea.Conform ordonantei de urgenta, facilitatile vor putea fi acordate in cazul in care cuantumul taxei reprezinta mai mult de 10 % din media venitului net pe ultimele 3 luni de activitate sau daca plata integrala a taxei nu este posibila deoarece persoana juridica se afla in curs de lichidare sau dizolvare ori bunurile acesteia sunt indisponibilizate.

In mod exceptional, instanta va putea acorda persoanelor juridice reduceri, esalonari sau amanari pentru plata taxelor judiciare de timbru, in alte cazuri in care apreciaza, fata de datele referitoare la situatia economico-financiara a persoanei juridice, ca plata taxei de timbru, la valoarea datorata, ar fi de natura sa afecteze in mod semnificativ activitatea curenta a persoanei juridice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa judiciara minu minu Buna ziua Am o intrebare. Am de recuperat 50.000 lei. Cat trebuie sa platesc taxa judiciara pentru aceasta suma? Nu pot sa fiu scutit de aceasta taxa? (vezi toată discuția)
Taxa partaj 3% ANDRONESCU ANDRONESCU Am inceput in aprilie 2009 procesul de partaj cu fostul sot. Am platit taxa de timbru, taxe pentru emitere de extrase de carte funciara, jumatate din taxa ... (vezi toată discuția)
Scutire taxa timbru kristina_ro kristina_ro Buna seara, Umbla o vorba prin târg ca persoanele care locuiesc in străinătate nu plătesc taxa de timbru in cazul unui partaj judiciar între foști ... (vezi toată discuția)