avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care este termenul de punere in posesie de la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care este termenul de punere in posesie de la validarea retrocedarii?

Buna ziua,
Rog două răspunsuri legate de retrocedarea forestieră. Mai intîi un mic INFO

In data de 11 Mai 2010 Comisia locala mă înştinţează poştal (locuiesc in alta localitate - oras) că:
"Prin prezenta va facem cunoscut ca in şedinţa Comisiei Judeţene .... din 12.02.2010 vi s-a aprobat restituirea suprafeţei de ... ha teren cu vegetaţie forestiera pe raza comunei C. - hotărârea nr. X.
Am luat legătura cu ªeful Ocolului Silvic .... si urmează sa încheiem procesul-verbal (protocolul) de predare-primire a suprafeţelor respective, dupa care se va trece la punerea in posesie.
Intre cele doua acţiuni - protocol si punere in posesie - trebuie sa comandam ridicarea topografica ce va fi executata de către un inginer autorizat de A.N.C.P.I. si sa găsim modalitatea de plata a aceastei lucrări.
Nota: Va vom tine la curent cu absolut toate acţiunile ce le vom desfăşura in perioada următoare, precum si cu eventualele modificări survenite."

Acum, ţinînd cont ca am avut parte de ani de tergiversari legate de aplicarea legii 247/2005, vă rog sa ma lamuriţi:
1) Care este termenul prevăzut de lege în care trebuie să se facă punerea în posesie? (ţinînd cont ca pe 11 Mai 2010 Comisia locală m-a informat de validarea retrocedarii forestiere)

Din HOTÃRÂREA nr.890 din 4 august 2005 – Regulamentul, artic Art. 66. "
(5) Punerea în posesie a terenurilor şi a construcţiilor se va face în termen de 30 zile de la validare" . 30 de zile este termenul in care trebuie sa fiu pus in posesie? SAU
Art. 73. - (1) Comisiile comunale, orăşeneşti şi municipale încunoştinţează în scris, cu confirmare de primire, persoanele cărora li s-a validat propunerea de reconstituire a dreptului de proprietate, asupra datei la care va avea loc punerea în posesie, în termen de 15 zile de la comunicarea validării de către comisia judeţeană.

2) Sa notific Comisia locala sa se incadreze in acest termen? Ce tebuie sa fac? Cit dureaza? Eu platesc masuratorile topometrice?

Va multumesc anticipat

Cel mai recent răspuns: ContSters135221 , utilizator 20:59, 21 Mai 2010
In cele mai multe cazuri, termenul legal nu este respectat de comisiile de aplicare a legilor fondului funciar. Asadar, este indicat sa formulati o notificare catre comisie.
Înţeleg, aşadar, că termenul legal este de 30 de zile. Apoi, dupa acest termen pot chema in instanţă Comisia locala de fon funciare pentru a obliga sa mamă pună în posesie + eventuale daune cominatorii?
Puteti formula cu succes o astfel de cerere, prin care sa solicitati obligarea com locale sa va puna in posesie, a com jud sa va emita titlul de proprietate si a primarului sa plateasca daune cominatorii pentru fiecare zi de intarziere pana la punerea in posesie.
Mulţumesc frumos pentru răspunsurile dvs.

O ultima intrebare: Dacă mi se va solicita sa plătesc în totalitate sau parţial expertiza topometrică (măsurătarea suprafeţei) aş fi de acord să o plătesc pentru a nu se mai tergiversa punerea în posesie.
Este vreo problemă? (din punct de vedere legal, pot achita eu total sau parţial expertiza topo, Primarul, mi-a sugerat deja ca nu au bani, nu au topometrist, etc)
Da, nu este nicio problema, puteti suporta dvs cheltuielile daca va permiteti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuzul de a semna procesul verbal de punere in posesie kgkg kgkg In baza unei reclamatii a unei peroane validata in baza legii 18 / 1991 cu suprafata de 0,50 ha vegetatie forestiera, adresata institutiei prefectului si ... (vezi toată discuția)
Executare silita fond funciar ciosuion ciosuion Cum poate fi executata silit comisia comunala pentru punerea in posesie a unei suprafete de teren si pentru plata daunelor cominatorii si a daunelor interese , ... (vezi toată discuția)
Care e procedura (etapele) de la aprobarea retrocedarii la punerea in psosesie? Balaurul Balaurul Pe legea 247/2005, in zona colinară necooperativizată am solicitat retrocedarea in natura, pe vechile amplasamente, a 30 HA teren agricol. Dupa multe ... (vezi toată discuția)