avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... colaborator ca PFA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

colaborator ca PFA

Buna,

Am si eu o intrebare pentru experti: vreau sa ma angajez la o firma. Aceasta firma imi ofera ocazia de a lucra cu carte de munca sau de a lucra cu ei prin colaborare ca PFA. Imi poate spune cineva care sunt plusurile si minusurile pentru fiecare modalitate in parte? Nu vreau comentarii si discutii neaparat, ci doar diferenta dintre cele doua.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:30, 20 Mai 2010
~ Conținut șters la cerere ~
Persoanele fizice autorizate conform OUG nr. 44/2008 au dreptul să încheie convenţii civile (sau contracte de prestări servicii). Această or­donanţă reglementează desfăşura­rea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, între­prin­derile individuale şi întreprin­derile familiale.
Însă nici aceste convenţii civile nu pot masca un contract de muncă. Practica judecătorească şi autori­tă­ţile fiscale consideră că un asemenea contract este posibil doar pentru o prestaţie unică, ocazională, şi nu pentru activităţi regulate, desfăşu­ra­te pe o perioadă de timp nelimitată sau mai lungă decât cere prestaţia respectivă.
Tot în ideea de a nu masca raporturi de muncă prin convenţie civilă, în practică s-a mai reţinut că nu se pot încheia astfel de convenţii pentru activităţi care fac parte din obiectul de activitate principal sau secundar al firmei.
Conform art. 18 din OUG 44/ 2008, persoana fizică autorizată este asigurată în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări so­ciale şi are dreptul de a fi asigurată în sistemul asigurărilor sociale de să­nătate şi al asigurărilor pentru şo­maj, în condiţiile prevăzute de lege. Obligaţia virării contribuţiei de asi­gurări sociale de sănătate revine asi­guraţilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea contractului individual de munca in conventie de prestari servicii sylvia71 sylvia71 Buna ziua, Lucrez la o asociatie de proprietari cu contract individual de munca si am dori sa schimbam in conventie de prestari servicii. As ... (vezi toată discuția)
Cum este mai rentabil: cim sau conventie civila? alexandradian_a@yahoo.com alexandradian_a@yahoo.com Buna ziua, Vreau sa angajez traducatori cu carte de munca si vreau ca suma sa varieze de la o luna la alta, care sunt impozitele (toate cheltuielile) pe care ... (vezi toată discuția)
Conventiile civile mirceaungureanu mirceaungureanu Conventiile civile mai sunt valabile,atat timp cat se platesc contributiile aferente ? (vezi toată discuția)