avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale majorare capital social
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

majorare capital social

Daca intr-un SRL sunt doi asociati, unul cu 95% din capitalul social, iar altul cu 5% din capitalul social, se poate lua decizia majorarii capitalului social doar de primul asociat? (celalalt asociat este invitat la aga, dar nu participa).
Cum se poate proceda in cazul in care in acest SRL se doreste cooptarea de alti asociati, dar asociatul cu 5% nu vrea sa semneze actul constitutiv actualizat, iar ORC nu primeste actele si fara semnatura acestuia?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Bordea , Avocat 13:56, 21 Mai 2010
orice hotarare care implica modificarea actului constitutiv trebuie luata in unanimitate conf. art. 192, al. 2 din L31/1990. Trebuie semnat de ambii asociati.
Verificati actul constitutiv daca exista prevederi cu privire la luarea deciziilor cu majoritate simpla, dupa efectuarea comunicarilor.
In ceea ce priveste neparticiparea asociatului minoritar convocat conform legii 31/1990 la prima Adunarea Generala, el va fi convocat din nou la o a doua Adunare generala, in termenul legal.
Daca nici la a doua nu se prezinta, atunci conform art. 193 alin. 3 din aceeasi lege, se poate hotari asupra ordinii de zi oricare ar fi numarul de asociati prezenti si partea de capital social reprezentata, facandu-se dovezile convocarilor.
Referitor la cooptarea de alti asociati, acest lucru se poate efectua, numai daca asociatul majoritar cesioneaza o parte din partile sale sociale noilor asociati, in conditiile convocarii asociatului minoritar, explicate mai sus.
Cesionarea partilor sociale catre terti se poate efectua cu acordul a 3/4 din capitalul social, deci cu acordul a peste 75% din capitalul social.
Este putin mai complicat, dar realizabil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Majorare de capital avas avas Buna ziua , La un SRL cu ce fel de majoritate se poate face majorare de capital? Multumesc (vezi toată discuția)
Majorare capital asociat minoritar gabyteo gabyteo Sunt asociat la o societate comerciala cu raspundere limitata (srl) cu 10 la suta din actiuni.Pot face o majorare de capital in situatia in care asociatul ... (vezi toată discuția)
Majorare de capital pt.srl,fara acordul asociatului minoritar KALISTRO78 KALISTRO78 Buna seara! Un sfat si o lamurire pentru urmatoarea situatie,va rog! Un SRL cu 3 asociati(35%,35%,30%).Primii doi asociati majoritari doresc o majorare de ... (vezi toată discuția)