avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Certificate medico-legale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Certificate medico-legale

1) Primul medic legist a eliberat un certificat medico-legal , pe baza unei examinari vizuala si pe baza foi de observati a pacientului din spital .

2 ) Se cere o contra expertiza a victimei . Acaesta este facuta la Serviciul judetean de medicina legala . In acest certificat medico-legal se consemneaza cuvant cu cuvant ceea ce scrie in certificatul medico-legal dat de primul medic legist , adaugand un examen neurologic , unul psihiatric si un examen de la cabinetul de expertizare a capacitati de munca .

3) O noua contra expertiza se face la un Institut de Medicina Legala , unde medicii legisti copiaza certificatul anterior intocmit de Serviciul judetean de Medicina legala adaugand ,inca un examen neurologic , inca un examen psihiatrc si inca un examen de expertizare a capacitati de munca .

Intrebarea mea este ;
Este legal si corect ca medicii legisti sa copieze certificatele medico-legale date anterior ,fara a efectua niste nvestigatii mai ample , cu ajutorul carora sa se ajunga la niste concluzii care apartin dansilor si sa nu in considerare concluziile altor medici legisti .
Se stie ca in Romania unii medici legisti nu sunt asa cinstiti precum ar trebui si de aceea intreb .Nu am incredere in concluziile date de unii medici legisti . , tinand cont de ceea ce mi s-a intamplat mie .
Cel mai recent răspuns: Gabriela PĂDURARIU , Alte profesii 14:27, 13 Aprilie 2007
se face o expertiza nou care sa duca ea la anumite concluzii...... tocmai asta e scopul noii expertize!!!!! altfel de ce s-ar mai cere?
Depinde ce s-a cerut. O contraexpertiza se poate face si atunci cand una dintre parti nu crede in expertiza initiala si convinge si instanta ca are motive sa se indoiasca de acea prima expertiza. In acest caz, contraexpertiza ori confirma ori infirma. Rareori gasim nuantari, din pacate.
Daca s-au cerut lamuriri in legatura cu alte aspecte, trebuia sa se raspunda la acelea.
E posibil sa fi gresit partea care a formulat cererea de contraexpertiza, instanta cand a apreciat oportunitatea ei... Nu am date sa-ti spun daca in cazul acesta anume e in regula.
Din pacate insa nu prea exista constiinta muncii si aprecierii proprii, a respectarii deontologiei p[rofesionale printre experti... Asa ca e posibil ca medicul sa-i fi dat prima expertiza unei asistente: e bun; scrie raportul de contraexpertiza. Simplu, intelegi?
Cu privire la examinarea doar a fisei medicale si o examinare vizuala, nu stiu despre ce e vorba: la o necropsie nu ar fi de ajuns, la cateva lovituri primite de victima ar fi destul.
Ca sa aiba un efect contraexpertizele este necesar ca partea sa tipe sus si tare, sa argumenteze corespunzator, sa fie mereu prezenta. Si in aceste conditii consider ca nu e recomandata in sistemul nostru judiciar; al doilea medic/expert se simte acoperit de primul si tot asa... Este mult mai indicat sa angajati expert parte inca de la inceput; in dreptul penal este chiar mai util decat in cel civil. Asta e parerea mea.


Intrebarea mea este ;
Este legal si corect ca medicii legisti sa copieze certificatele medico-legale date anterior ,fara a efectua niste nvestigatii mai ample , cu ajutorul carora sa se ajunga la niste concluzii care apartin dansilor si sa nu in considerare concluziile altor medici legisti .
Se stie ca in Romania unii medici legisti nu sunt asa cinstiti precum ar trebui si de aceea intreb .Nu am incredere in concluziile date de unii medici legisti . , tinand cont de ceea ce mi s-a intamplat mie .

asta este procedura.
celelalte contraexpertize pe care le-ai cerut nici nu aveau cum iesi altfel, de obicei legistul se raporteaza la starea de fapt care a avut-o in vedere primul legist(starea exacta in care se afla victima la prima expertiza).
si da, conteaza f. mult ce ai cerut prin expertiza si contraexpertiza.
vis-a-vis de "calitatea" medicilor legisti...asta-i treaba...nu prea ai cum sa schimbi ceva!!!
de ce, la efectuarea expertizelor nu ti-ai numit si tu un medic legist asistent, care putea avea opinii diferite si separate de a celorlalti medici ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

1::după o perioadă de 2 ani de zile pot face o contraexpertiza ... Traian111 Traian111 1::După o perioadă de 2 ani de zile pot face o contraexpertiza la medicina legală(IML) in judetul de care apartin sau o pot face si in alt județ?2:Daca in ... (vezi toată discuția)
Comisia de avizare și control de pe lângă inml a recomandat o noua expertiza psihiatrica CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Am un caz încadrat juridic pe omor calificat și conform raportului de expertiza medico-legala psihiatrica a rezultat ca inculpata nu a avut discernământ ... (vezi toată discuția)
Contraexpertiza certificat medico-legal eugennico eugennico In luna ianuarie am fost victima unei agresiuni(am fost lovit pe la spate in cap de mai multe ori cu o \"bâta de baseball),si am fost internat 15zile la ... (vezi toată discuția)