Buna ziua....
Sper sa nu gresesc, dar stiu ca la un moment dat am avut o speta in care ultimul domiciliu al defunctulului a fost in strainatate.
Defunctul a avut bunuri imobile atat in strainatate, cat si in tara.
Partile au dezbatut succesiunea in strainatate, au obtinut un certificat de mostenitor pentru bunurile din aceea tara si pe baza acelui certificat de mostenitor au inceput o actiune succesorala in tara, cel mai probabil pentru ca nu au ajuns la o intelegere cu privire la bunurile din tara, iar pe cale de consecinta nu au putut dezbate succesiunea in fata notarului.
Raspunsul la intrebarea dvs este ca certificatul de mostenitor emis de un notar intr-o alta tara, este recunoscut in tara, dar numai in ceea ce priveste bunurile detinute de defunct in aceea tara.
Da, este valabila si chiar si necesara, daca defunctul are bunuri si in Romania.
Regula este ca procedura succesorala se deschide la locul unde defunctul a avut cele mai importante bunuri, ca valoare.
Daca s-a emis un certificat de mostenitor de catre autoritatile competente dintr-un alt stat, iar defunctul are bunuri (mobile si imobile) si in Romania, succesiunea se va solutiona conform dreptului roman, tinandu-se seama si de normele privind dezbaterea succesiunii potrivit dreptului international.
Am spus ca este necesara pentru ca, notarul public avand certificatul de mostenitor emis de autoritatile altui stat, va solicita ambasadei competente unele informatii necesare lui ( succesiunea legala sau testamentara, modul de atrinuire a bunurilor etc) si va dezbate succesiunea pentru bunuriel de pe teritoriul Romaniei.
Daca nu veti obtine pe forum informatii complete, va recomand sa va adresati unui notar public roman si sa ii prezentati speta in amanunt.