avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... scuccesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

scuccesiune

Buna ziua,
as dori sa stiu daca o sucecsiune emisa in alta tara, este valabila si la noi in tara.
depinde de natura bunurilor, de domiciliul si cetatenia defunctului
Buna ziua....
Sper sa nu gresesc, dar stiu ca la un moment dat am avut o speta in care ultimul domiciliu al defunctulului a fost in strainatate.
Defunctul a avut bunuri imobile atat in strainatate, cat si in tara.
Partile au dezbatut succesiunea in strainatate, au obtinut un certificat de mostenitor pentru bunurile din aceea tara si pe baza acelui certificat de mostenitor au inceput o actiune succesorala in tara, cel mai probabil pentru ca nu au ajuns la o intelegere cu privire la bunurile din tara, iar pe cale de consecinta nu au putut dezbate succesiunea in fata notarului.
Raspunsul la intrebarea dvs este ca certificatul de mostenitor emis de un notar intr-o alta tara, este recunoscut in tara, dar numai in ceea ce priveste bunurile detinute de defunct in aceea tara.
In ce sens sa fie valabila si la noi in tara ?
Da, este valabila si chiar si necesara, daca defunctul are bunuri si in Romania.

Regula este ca procedura succesorala se deschide la locul unde defunctul a avut cele mai importante bunuri, ca valoare.
Daca s-a emis un certificat de mostenitor de catre autoritatile competente dintr-un alt stat, iar defunctul are bunuri (mobile si imobile) si in Romania, succesiunea se va solutiona conform dreptului roman, tinandu-se seama si de normele privind dezbaterea succesiunii potrivit dreptului international.

Am spus ca este necesara pentru ca, notarul public avand certificatul de mostenitor emis de autoritatile altui stat, va solicita ambasadei competente unele informatii necesare lui ( succesiunea legala sau testamentara, modul de atrinuire a bunurilor etc) si va dezbate succesiunea pentru bunuriel de pe teritoriul Romaniei.

Daca nu veti obtine pe forum informatii complete, va recomand sa va adresati unui notar public roman si sa ii prezentati speta in amanunt.
va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune - legile carei tari? Sophiam Sophiam Buna ziua! Cazul cand o persoana care a trait in alta tara (UE) moare: este adevarat ca cei apropiati pot alege intre legislatia acelei tari sau a Romaniei, ... (vezi toată discuția)
Unde se dezbate succesiunea pentru proprietățile din străinătate ale cetățenilor români domiciliați în românia? MelisaMelisa MelisaMelisa Buna ziua, As dori sa stiu UNDE se face succesiune pentru proprietatile din strainatate in cazul in care ultimul domiciliu si rezidenta fiscala a persoanei ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor adita100a adita100a cum se obtine un certificat de mostenitor,ce acte trebuie,si de unde se procura (vezi toată discuția)