avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Garantii
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Garantii

Buna ziua,
Situatia este urmatoarea:
Lucrez pentru o firma de distributie materiale de constructii si tot mai des clientii nostrii cer amanarea biletelor la ordin sau a cecurilor care au fost lasate la o anumita data scadenta. As vrea sa stiu daca in afara biletului la ordin/cecului/cambiei pe care il lasa in schimbul celui pe care a solicitat sa il amane pot face un contract sau un angajament de plata din care sa reiasa faptul ca in caz de neplata poate garanta cu un anumit bun, de exemplu masina, locuinta, utilaje, etc ?

Asta ar fi prima intrebare, iar a doua:
in cazul instrumentelor de plata garantie lasate la contract, in momentul cand a depasit scadenta la peste 30 de zile trebuie neaparat (legea zice?) sa il notific si sa il anunt ca i se va introduce la plata sau pot completa instrumentul garantie fara instiintare catre debitor?


Multumesc
Cel mai recent răspuns: catalini , utilizator 09:31, 25 Mai 2010
aveti posibilitatea constituirii unui gaj fara deposedare chiar asupra bunurilor vindute pina la momentul valorificarii lor de cumparator, asupra altor bunuri din partimoniul cumparatorului, inscrierea gajurilor la arhiva electronica. ar fi bine sa notificati cumparatorii pentru introducerea la plata a documentelor bancare sa nu aveti surpriza unui cont... gol si un incident de plata...
Multumesc pentru raspuns.
In ceea ce priveste instrumentul de plata garantie, tocmai aceasta era ideea, daca se poate introduce in banca indiferent daca il notific, la unii clienti chiar nu este o surpriza sa dau de un cont gol sau sa il bag in CIP. Pe mine ma intereseaza daca sunt obligat sa il notific. Cu biletul la ordin sau cecul refuzat vreau sa fac altceva, anume; sa il execut silit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instrument garantie: cec sau bo avalizat ike ike Buna Desfasor activitati de comert si as vrea sa stiu ce instrument imi este mai folositor (CEC sau BO avalizat) pt recuperarea eventualelor creante de la ... (vezi toată discuția)
Cec in alb suciu_diana suciu_diana Se poate emite un CEC in alb daca nu exista disponibil in banca?...avand in vedere ca nu este o suma specificata pe instrument. (vezi toată discuția)
Cec vs bilet la ordin cristiursa cristiursa care este diferenta dintre biletul la ordin si cec sau nu e nicio diferenta (vezi toată discuția)