avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Instrument garantie: CEC sau BO avalizat
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Instrument garantie: CEC sau BO avalizat

Buna
Desfasor activitati de comert si as vrea sa stiu ce instrument imi este mai folositor (CEC sau BO avalizat) pt recuperarea eventualelor creante de la clienti care intra in faliment sau care refuza sa plateasca. Precizez ca am incheiat contract de vanzare cumparare cu fiecare client in parte.
Merci
Ultima modificare: Luni, 7 August 2006
ike, utilizator
Cel mai recent răspuns: mep , utilizator 17:31, 8 August 2006
In mod normal, cecul este un instrument de plata mai avantajos decat biletul la ordin intrucat eliberarea unui carnet de cecuri, de catre o banca, unui client al sau se face dupa o verificare prealabila, respectiv interogarea bazei de date a Centralei Incidentelor de Plati din cadrul Bancii Nationale a Romaniei. Daca respectivul client figureaza in interdictie bancara (nu are dreptul sa emita cecuri un an de zile, pentru ca nu a onorat un cec remis la incasare de ex.), evident, banca nu ii va elibera carnete de cecuri si, mai mult decat atat, i le va retrage pe toate cele eliberate anterior.
Daca este vorba insa de un bilet la ordin avalizat, depinde foarte mult de cine este garantul. Daca avalul a fost dat de catre o banca sau de catre un tert cu o situatie financiara foarte buna, atunci, sigur, este de preferat aceasta varianta.
Oricum, este bine sa verifici compartamentul clientului in efectuarea platilor inainte de a intra in relatii cu el sau de a accepta un instrument de plata la termen, lucru care se poate realiza prin intermediul bancii tale, prin care poti solicita informatii de la CIP (Centrala Incidentelor de Plati) referitoare la clientul respectiv (contra cost).
Pentru a te proteja impotriva riscului de a nu incasa banii de la clienti, poti apela si la o societate de asigurari care ofera un produs destul de nou pe piata - asigurarea creantelor comerciale (asigurarea riscului de neplata). Depinde daca iti permiti un cost suplimentar si, bineinteles, daca asiguratorul respectiv accepta riscul pe clientul tau.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferente intre cec si bo in cazul neplatii creantei nc_neagu nc_neagu Lucrez intr-o companie de distributie care accepta la plata pe scara larga instrumente de plata (cec;BO).Stiu ,cel putin ,statistic vorbind ca cec-ul este mai ... (vezi toată discuția)
Avalizare fila cec sau bilet la ordin mem123 mem123 Avalizarea filei cec sau a biletului la ordin constituie o garantie sau poate fi teapa ? (vezi toată discuția)
Elemente bilet la ordin avalizat onuttza onuttza Mi s-a recomandat pt o mai mare siguranta a incasarii creantelor, sa utilizez drept garantie in cadrul contractelor comerciale de vanzari marfa, [b]bilete la ... (vezi toată discuția)