nc_neagu a scris:
Lucrez intr-o companie de distributie care accepta la plata pe scara larga instrumente de plata (cec;BO).Stiu ,cel putin ,statistic vorbind ca cec-ul este mai sigur d.p.d.v. al sigurantei platii. Intrebarea mea este care instr. din cele doua este mai util ,in caz de neplata, privind recuperarea creantei ?
Atat CEC-ul, cat si BO (avalizat) poate fi urmarit penal in caz de refuz. Cum am mai spus, sportul national monden al oamenilor de afaceri din Romania este refuzul acestor instrumente de plata. Eu, am foarte mare grija, ca atunci cand accept un instrument de plata din partea unui client sa fac o interogare CIP la banca. Trimit o cerere pe fax in acest sens bancii cu care lucrez eu, in care trec numele clientului, localitatea si CUI-ul acesteia. In maxim 5 min banca ma informeaza de eventualele incidente bancare cu date exacte. Vineri am avut posibilitatea sa constat ca o firma ave 14 incidente cu BO si 5 incidente cu CEC-uri. Cu toate acestea, sunt unii care isi asuma riscul de a vinde ceva chiar si unor astfel de clienti. Cunosc o firma care in ianuarie 2009 avea 714 incidente cu BO, unul cu un CEC si inca mai functioneaza, si inca mai cumpara servicii si produse pentru care emite BO. Iata una dintre explicatiile clare de ce merge atat de bine economia romaneasca. Cred ca suntem pe locul 1 in lume "la dat tunuri", pentru ca legislatia in domeniu este cea mai propice in acest sens.