avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Diferente intre CEC si BO in cazul neplatii creantei
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Diferente intre CEC si BO in cazul neplatii creantei

Lucrez intr-o companie de distributie care accepta la plata pe scara larga instrumente de plata (cec;BO).Stiu ,cel putin ,statistic vorbind ca cec-ul este mai sigur d.p.d.v. al sigurantei platii. Intrebarea mea este care instr. din cele doua este mai util ,in caz de neplata, privind recuperarea creantei ?
Cel mai recent răspuns: marillion , utilizator 16:08, 17 Mai 2009
Buna ziua.Nu cred ca se poate spune ca unul dintre cele doua instrumente de plata este mai util decat celalalt.In opinia mea singura deosebire ar putea fi ca pentru emiterea unei file CEC fara acoperire emitentul poate fi cercetat penal.
Ambele sunt utile , cel mai des intalnit este Cecul fara acoperire pentru ca se poate urmari si penal.
nc_neagu a scris:

Lucrez intr-o companie de distributie care accepta la plata pe scara larga instrumente de plata (cec;BO).Stiu ,cel putin ,statistic vorbind ca cec-ul este mai sigur d.p.d.v. al sigurantei platii. Intrebarea mea este care instr. din cele doua este mai util ,in caz de neplata, privind recuperarea creantei ?

Atat CEC-ul, cat si BO (avalizat) poate fi urmarit penal in caz de refuz. Cum am mai spus, sportul national monden al oamenilor de afaceri din Romania este refuzul acestor instrumente de plata. Eu, am foarte mare grija, ca atunci cand accept un instrument de plata din partea unui client sa fac o interogare CIP la banca. Trimit o cerere pe fax in acest sens bancii cu care lucrez eu, in care trec numele clientului, localitatea si CUI-ul acesteia. In maxim 5 min banca ma informeaza de eventualele incidente bancare cu date exacte. Vineri am avut posibilitatea sa constat ca o firma ave 14 incidente cu BO si 5 incidente cu CEC-uri. Cu toate acestea, sunt unii care isi asuma riscul de a vinde ceva chiar si unor astfel de clienti. Cunosc o firma care in ianuarie 2009 avea 714 incidente cu BO, unul cu un CEC si inca mai functioneaza, si inca mai cumpara servicii si produse pentru care emite BO. Iata una dintre explicatiile clare de ce merge atat de bine economia romaneasca. Cred ca suntem pe locul 1 in lume "la dat tunuri", pentru ca legislatia in domeniu este cea mai propice in acest sens.
ideea este sa ne ferim si sa verificam inainte colaboratorul nostru .Putem primi Bo sau CECuri...chiar daca ii trimitem in incapacitatea de plata si deschidem un proces...
Sunt firme care care au conturi cu proprire si din inteligenta au mai deschis inca un cont , pe care il utilizeaza pentru astfel de cazuri.Banca respectiva , nu are de unde sa stie daca este solvabil sau nu....
Si cu CEC-uri, si cu bilete, tot aceeasi poveste in privinta recuperarii sumelor.
Personal va recomand sa solicitati scrisori de garantie bancara de la clientii carora le vindeti pe credit, este singura metoda de a evita neplacerile executarilor silite. In cazul in care clientul nu va achita facturile, transmiteti cererea de plata a sumei bancii emitente a scrisorii de garantie, si de aici incolo e problema bancii cum recupereaza suma de la clientul respectiv.
Normal ca nu orice client poate obtine o scrisoare de garantie bancara:) dar pretinzand dvs. acest act, va scutiti si de efortul de a verifica prin diverse metode si interogari clientul respectiv - il va verifica banca si isi va asuma ea riscul incapacitatii sale de plata. Un client serios poate obtine de la banca sa o SGB chiar in ziua in care o solicita.

Daca nu puteti obtine SGB si insistati in relatia cu clientul respectiv, o masura suplimentara de prevedere este sa solicitati avalizarea BO sau CEC-ului de catre administrator sau alta persoana.
O diferenta intre BO si CEC este ca emiterea unui CEC fara acoperire duce la intrarea in interdictie bancara, si deci imposibilitatea de a mai emite CEC-uri timp de un an de zile, in timp ce incidentele cu BO nu au aceasta consecinta. Astfel, dintre doua variante, alegeti CEC-ul, dar trebuie sa aveti in vedere ca in caz de "tzepe", sunt totusi egal de ineficiente, putand fi emise de o firma de carton.

Alte discuții în legătură

Instrument garantie: cec sau bo avalizat ike ike Buna Desfasor activitati de comert si as vrea sa stiu ce instrument imi este mai folositor (CEC sau BO avalizat) pt recuperarea eventualelor creante de la ... (vezi toată discuția)
Incident de plata-inregistrat corect in cip? MARIANAV MARIANAV Va rog pe cei care ati trecut prin asta sau cunosteti legislatia sa ma indrumati daca am dreptate acuzand banca ca a publicat eronat pe CIP firma la care este ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin- refuz de plata hambra hambra ce repercusiuni pot avea daca banca a refuzat un bilet la ordin din lipsa totala de disponibil (am fost plecat din localitate si am uitat sa depun bani in ... (vezi toată discuția)