este sau nu obligat procurorul sa comunice faptul ca au fost interceptate comunicatiile unei persoane in cazul in care se face aplicarea autorizatiilor de interceptare pe 48 ore fara a se mai merge la instanta pentru confirmare? care este baza legala?
Ieri am fost citat la o unitate de parchet unde mi s a spus ca se fac verificari pt savarsirea unei infractiuni. ce mi s a parut extrem de curios era faptul ca baza legala a activitatilor era un proces verbal de sesizare din oficiu incheiat in urma cu aproape un an pe baza unei petitii anonime. am intrebat si eu cum se poate asa ceva si ce mijloace de proba s au administrat timp de 1 an de zile. nu mi s a raspuns decat ca se fac verificari....
pt mine e cel putin curios...
Interceptarile pe durata de 48 de ore se dispun doar in cazuri urgente de catre procuror, prin ordonanta, in conditiile art 91 indice 2 al. 2 C.p.p. Oricum, ordonanta se prezinta judecatorului in vederea confirmarii si eventual a prelungirii duratei. In orice caz persoana fata de care au fost efectuate interceptari nu va primi nicio instiintare!
Legea prevede doua situatii in care se comunica faptul ca au fost efectuate interceptari si anume: cand se prezinta materialul de urmarire penala si cand s-a dispus o sulutie de netrimitere in judecata (art 91 indice 3, al 4 si 5 C.p.p.). Cu alte cuvinte, persoana "intereata" poate afla ca a fost interceptata doar la terminarea urmaririi penale, dar in niciun caz in timpul acesteia sau in faza actelor premergatoare!