avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA non eu
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

non eu

Buna ziua,

Am a problema legata de o factura de prestari servicii pe cale electronica dintr-o tara NON EU. As dori sa va intreb in D300 in care rand intra? 7,19?
Iar achizitie materii prime tot dintr-o tara NON EU?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 22:12, 23 Mai 2010
Si una, si cealalta intra pe randul 24.
Ultima modificare: Duminică, 23 Mai 2010
Iulian MANEA, Contabil
factura de servicii, taxare inversa, rd. 7 si rd. 19.

importul de bunuri dintr-o tara non ue la rd. 21
danike a scris:

[...]
importul de bunuri dintr-o tara non ue la rd. 21


Aveti dreptate, importurile din tari non UE sunt purtatoare de TVA (inscrisa in declaratia vamala). Deci se trec la randul 21, nu la randul 24 cum am spus eu.

danike a scris:

factura de servicii, taxare inversa, rd. 7 si rd. 19.
[...]


Cu chestia asta nu sunt de acord si cred ca se trece pe randul 24 deoarece e vorba de o tara non UE.


:offtopic:
@danike, controversa aceasta nu vreau s-o luati ca o confruntare cu iz personal. Dupa cum ati observat, imi recunosc greselile (din pacate, destul de multe). Continui insa, pentru ca am avut multe de invatat comunicand cu prietenii mei (le cer permisiunea de a-i numi asa) de pe acest forum.
Ultima modificare: Duminică, 23 Mai 2010
Iulian MANEA, Contabil
chiar daca este o tara nonUE, operatiunea este taxabila in romania, chiar daca se inregistreaza taxare inversa.

norme de aplicare ale art. 133 cod fiscal
(8) Serviciile prevăzute la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, prestate de prestatori stabiliţi în România către beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliţi în afara Comunităţii, sau, după caz, sunt prestate de prestatori stabiliţi în afara Comunităţii către beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliţi pe teritoriul României, urmează aceleaşi reguli ca şi serviciile intracomunitare în ceea ce priveşte determinarea locului prestării şi celelalte obligaţii impuse de prezentul titlu, dar nu implică obligaţii referitoare la declararea în declaraţia recapitulativă conform prevederilor art. 1564 din Codul fiscal, indiferent dacă sunt taxabile sau dacă beneficiază de scutire de taxă şi nici obligaţii referitoare la înregistrarea în scopuri de TVA specifice serviciilor intracomunitare prevăzute la art. art. 153 şi 1531 din Codul fiscal.

am sa va dau un exemplu de serviciu neimpozabil in romania:
A facturează către B un transport din Romania în Elveţia. A este o persoană impozabilă stabilită în Italia, iar B este o persoană impozabilă stabilită în Romania. Locul serviciului de transport este în Romania, conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal.
In acest caz, serviciul este neimpozabil in Romania, conform art. 143, alin 1, lit. c) (serviciu legat de export de bunuri) si se declara la rd. 24, 24.1.

acelasi exemplu este valabil si in cazul in care transportatorul este o persoana impozabila din Serbia (nonUE)

Ultima modificare: Duminică, 23 Mai 2010
danike, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor decont 300 sibcon sibcon Am o achizitie licenta soft din SUA de la un magazin online. Unde o trec in decont 300? o inregistrez prin taxare inversa? (vezi toată discuția)
Tva la import de servicii extracomunitare boda_meli boda_meli Buna, Intrebarea mea este, cum se inregistreaza TVA-ul aferent serviciului achizitionat de la o firma din afara UE! Am preluat contabilitatea unei firme de ... (vezi toată discuția)
Persoana impozabila nerezidenta Alina Contabila Alina Contabila Pt achizitiile de servicii intracomunitare si din afara ue, beneficiarul este obligat la plata taxei si face taxare inversa atata timp cat furnizorul este ... (vezi toată discuția)