avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Taxare inversa la alimente
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Taxare inversa la alimente

Stimati Domni,
Poate ma ajuta cineva in a lua o decizie : am constituit in aceasta saptamana o I.I. pt. un mic magazin cu legume fructe ( gen bacanie) , in urma noilor masuri de taxare inversa la alimente nu stiu care este varianta cea mai avantajoasa pt. mine ,pt. care sa optez -platitor sau neplatitor de TVA ; ma gandesc ca daca optez pt. varianta neplatitor de TVA en-grosistii nu-mi vor da marfa; masura este luata pt. a alinia preturile din piata cu cele din hipermarketuri?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Management Account , Consultant fiscal 06:49, 24 Mai 2010
puteti opta pentru varianta neplatitor de TVA, si ulterior sa va inregistrati in scopuri de TVA fara nici o problema, invers nu se mai poate:daca v-ati inregistrat in scopuri de TVA nu mai puteti deveni neplatitor de TVA, mai bine va inregistrati neplatitor si ulterior puteti cere inregistrare in scopuri de TVA in functie de ce veti dori sa faceti!
Sustin solutia data de Monica Miron ca sa va inregistrati neplatitor de TVA in prima faza si ulterior, odata cu schimbarea legislatiei, sa deveniti platitor de TVA .
in acest caz ,in care ma voi inregistra ca neplatitor de tva, furnizorul imi va factura cu TVA sau fara TVA- ( eu sunt veriga finala vand produsele consumatorilor)
multumesc
pentru ca furnizorul sa va factureze fara tva, iar dvs. sa inregistrati taxare inversa, trebuie sa aveti cod valid tva.

daca nu aveti cod tva atunci veti primi facturi cu tva pe care o veti include in total cost de achizitie a marfii.

a) neplatitor tva - primiti factura cu tva, deci platiti tva furnizorului, iar la total factura calculati adaosul dvs. comercial, nefiind obligat sa virati tva la bugetul de stat.

b) platitor tva - primiti factura fara tva, nu platiti tva furnizorului, inregistrati taxare inversa (4426=4427), dupa care vindeti cu tva catre consumatorul final, fiind obligat sa virati tva colectata la bugetul de stat.

faceti niste calcule, vedeti ce rulaje o sa aveti si in functie de asta va exprimati optiunea.
Ultima modificare: Duminică, 23 Mai 2010
danike, utilizator
in conditiile de piata actuale ,cand totul se contracta, consider ca n-o sa am vanzari f. mari, de aceea as opta pt. varianta neplatitor de TVA, problema mea este de a nu-i incurca pe beneficiari, care in mare majoritate lucreaza cu platitori de TVA; daca imi vor factura cu TVA asta implica faptul ca ar trebui sa-l plateasca ei la stat si ma gandesc ca nu vor fi de acord sa pot cumpara marfa de la ei
multumesc

Alte discuții în legătură

Platitor de tva cu taxare inversa portocala142002 portocala142002 Buna ziua!Tocmai mi-am depus dosarul pentru infiintarea unui PFA si acum nu stiu ce si cum sa fac privind tva`ul..Eu marfa o achizitionez din UE ..din afara ... (vezi toată discuția)
Tva taxare inversa narcisal narcisal Va rog, daca ma poate lamuri cineva! In cazul achizitiei de cereale - grau pentru insamantat, operatiune cu taxare inversa, achizitorul ... (vezi toată discuția)
Marfa cumparata din ue cu tva platit acolo gheorghe2 gheorghe2 Daca sunt \"consumator\" si marfa e cumparata din UE cu TVA platit acolo, mai platesc TVA in vama ? (vezi toată discuția)