avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA taxare inversa
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA taxare inversa

Va rog, daca ma poate lamuri cineva!
In cazul achizitiei de cereale - grau pentru insamantat, operatiune cu taxare inversa, achizitorul acestuia este cumparatorul final? Trebuie sa plateasca tva-ul, in cazul in care furnizorul a mentionat in rubrica de tva - taxare inversa?
Regula se aplica si pentru achizitii intracomunitare (ambii parteneri impozabili in scopuri de tva) ?
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 15:02, 25 Octombrie 2011
pentru a se putea aplica masurile de simplificare in cazul cerealelor, atat vanzatorul cat si cumparatorul trebuie sa fie persoane impozabile inregistrate in scopuri de tva in romania.
in cazul achizitiilor intracomunitare, ambii parteneri trebuie sa detina coduri de tva valide (vies intracomunitar)
in ambele cazuri persoana obligata la plata taxei este beneficarul care inregistreaza taxare inversa, deci practic autolichideaza taxa.
nu este obligatoriu ca beneficuarul sa fie consumator final. acesta poate revinde marfa la randul sau in aceleasi conditii, dar respectand prevederile susmentionate.
Multumesc! Nu prea am inteles...Daca s-a cumparat grau pentru insamantat din Italia, furnizorul italian a trecut in factura taxare inversa, beneficiarul din Romania trebuie sa calculeze si sa plateasca tva 24% la 25 ale lunii urmatoare lunii in care s-a emis factura? Sau a doua varianta, plateste tva numai cand vinde productia rezultata... sau nici atunci , ca revinde graul in Italia si scrie pe factura taxare inversa... Nu stiu cum este corect...
la achizitie nu platiti tva in romania, inregistrati taxare inversa prin formula 4426 = 4427.
daca revindeti graul in romania catre persoane inregistrate in scopuri de tva, facturati in regim de taxare inversa, deci nu colectati tva.
daca revindeti graul in italia, facturati fara tva, livrarea fiind scutita cu drept de deducere, cf art. 143, alin 2, lit a din codul fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Triticale . Kolea41 Kolea41 Triticale este un soi de grau furajer. Rog o precizare daca este considerat ca grau (sau alac) asa cum este denumit in tabelul din OUG 49/2011 pentru ... (vezi toată discuția)
Achizitii intracomunitare corinadbr corinadbr Firma noastra achizitioneaza echipamente din UE. Ne contrazicem cu alti contabili , deoarece nu stim se trateaza ca taxare inversa TVA-ul??? La finante nimeni ... (vezi toată discuția)
Cod invalid tva sandra_sandra_64 sandra_sandra_64 Buna ziua!As avea urmatoarea speta:O societate inregistrata in scopuri de TVa din Ro,achitioneaza servicii intracomunitare de la 5 furnizori din UK.3 dintre ei ... (vezi toată discuția)