buna ziua. as dori sa stiu daca , ca PFA sunt obligat sami fac carte de munca si de asemenea daca sunt obligat sa platesc pentru asigurarea de sanatate(CNSAS). va multumesc
Ca si PFA nu aveti obligatia decit sa platiti impoz. pe venit 16% si contributia la
Sanatate ,dupa ce mergeti cu decizia de impunere de la finante si va faceti contractul pe 2010
Mai multe...
"Art. 215 din Legea 65/2006
(1) Obligaţia virării contribuţiei pentru asigurările sociale de sănătate revine persoanei juridice sau fizice care angajează persoane pe bază de contract individual de muncă ori în baza unui statut special prevăzut de lege, precum şi persoanelor fizice, după caz.
(3) Prevederile alin. (1)i se aplică şi persoanelor care exercită profesii libere sau celor care sunt autorizate, potrivit legii, să desfăşoare activităţi independente.
SECŢIUNEA 2: Asiguraţii care realizează venituri impozabile din activităţi independente
Art. 6 din NORME METODOLOGICE din 13 august 2007
(1) Veniturile realizate de persoanele care desfăşoară activităţi independente asupra cărora se calculează contribuţia sunt veniturile comerciale şi veniturile din profesii libere realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere fără personalitate juridică.
(2) Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comerţ ale asiguraţilor, aşa cum sunt prevăzute în Codul fiscal şi în Normele metodologice de aplicare a acestuia.
Constituie venituri din profesii libere veniturile obţinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar public, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.
II. Obligativitate PFA
Profesiile libere, cat si activitatile independente sunt obligate sa vireze contributia la sanatate.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Contributie sanatate
book2
Buna seara
Pentru veniturile obtinute din profesii liberale (bilant) se plateste contributia de asigurari de sanatate chiar daca se face dovada ca este ... (vezi toată discuția)
Pfa - dar ce anume??????
iki
Buna ziua tuturor, as avea o intrebare , am terminat ASE la contabilitate si informatica de gestiune si am un curs de inspector resurse umane , ce ma sfatuiti ... (vezi toată discuția)