Buna Ziua! incercand sa intru in parcare cu spatele printre masinile din parcare mi-a sarit o persoana care dorea sa tranverseze printr-un loc nepermis si pe care am lovit-o . A fost transportata la spital unde i s-au facut radiografii si nu are decat un cucui. L a spital a dat o declaratie in care spune ca am dat inapoi fara sa ma asigur si de aceea am lovit-o. Precizez nu aveam viteza ma asigurasem inainte sa fac manevra .
dupa cercetari am fost bagati :eu - art 54 iar ea la art 167.
Cum sa procedez cu acea persoana care imi cere o suma foarte mare de bani pentru a da declaratie si am recupera permisul . Pana pe data de 4 iulie trebuie sa obtin o noua dovada de la procuror altfel raman fara servici.
eu nu am bani care trebuie sa ii dau dar eu trebuie sa imi recuperez permisul in maxim 2 saptamani altfel imi pierd seviciul
cum pot sa imi recuperez permisul ?
S-a retinut, in prima faza, culpa comuna si s-a deschis dosar penal. Persoana pe care ati accidentat-o se va prezenta la medicul legist in vederea obtinerii unui certificat medico-legal, care va stabili nr. zilelor de ingrijiri medicale. In functie de acest act, se va putea stabili unde se incadreaza fapta dvs., daca ati savarsit o fapta penala sau culpa apartine, in exclusivitate, victimei. E bine sa explicati organelor de cercetare penala, cu dovezi atasate la cerere, ca ramineti fara serviciu in cazul in care nu vi se prelungeste dovada de circulatie, pana la finalizarea cercetarii penale ( repet, cu documente!).
Daca aveti asigurare RCA, ar trebui sa ii explicati victimei ca de acolo trebuie sa ceara despagubiri in forma pe care o considera utila, dar si lui ii trebuie documente, nu e legal sa va santajeze pe dvs. cu pierderea carnetului, doar pentru a primi niste bani.:(
Art. 54. din Codul rutier prevede:
(1) Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rand de vehicule staţionate sau de intrare intr-un asemenea rand, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stanga sau care urmează să efectueze o intoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună in pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.
Art. 167. din Regulamentul de aplicare a Codului rutier prevede:
(1) Se interzice pietonilor şi persoanelor asimilate acestora:
a) să se angajeze în traversarea drumului public atunci când se apropie un autovehicul cu regim de circulaţie prioritară care are în funcţiune semnalele speciale de avertizare luminoase şi sonore;
b) să traverseze partea carosabilă prin faţa sau prin spatele vehiculului oprit în staţiile mijloacelor de transport public de persoane, cu excepţia cazurilor în care există treceri pentru pietoni, semnalizate corespunzător;
c) să prelungească timpul de traversare a drumului public, să se oprească ori să se întoarcă pe trecerile pentru pietoni care nu sunt prevăzute cu semafoare;
d) să traverseze drumul public prin alte locuri decât cele permise;
e) să ocupe partea carosabilă în scopul împiedicării circulaţiei;
f) să traverseze calea ferată atunci când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori când semnalul luminos sau acustic interzice trecerea;
g) să circule pe pistele pentru biciclete, amenajate şi semnalizate corespunzător.
Din cele descrise in acest topic rezulta ca este vorba de o culpa comuna.