Buna ziua! Un prieten ar dori sa stie daca s-a schimbat cumva legea rutiera cu privire la traversatul pietonilor (nici eu nu sunt la curent). Un taximetrist ii spunea ca el are bara de fier si ca de acum intra in pietoni. Ar trebui sa ne ingrijoram? Multumesc
In ce sens sa se schimbe cu privire la traversatul pietonilor?
Pietonii au obligatia sa traverseze prin locurile marcate numite in limbaj popular "zebre".
Chiar daca in mod normal au prioritate la traversarea pe trecerea de pietoni nesemaforizata pietonii trebuie sa se asigure ca pot traversa in siguranta.
Unde nu exista marcaje sau indicatoare traversarea drumurilor in localitate se numai pe la colt de stradadupa ce s-au asigurat ca o pot face fara pericol, asta insemna ca pietonii au obligatia sa acorde prioritate autovehiculelor in astfel de situatii.
Daca traverseaza prin locuri nemarcate si sunt victimele unui accident rutier vinovatia apartine pietonului in conditiile in care conducatorul auto a respectat regulile de circulatia aplicate in zona respectiva.
Acest lucru nu presupune ca soferul are dreptul sa treaca cu masina peste un pieton imprudent, exista si pietoni cu deficiente de vedere!
Ca peste tot si printre taximetristi sunt uscaturi!
OUG195
Art. 72. – (1) Pietonii sunt obligati sa se deplaseze numai pe trotuar, iar in lipsa acestuia, pe acostamentul din partea stanga a drumului, in directia lor de mers. Cand si acostamentul lipseste, pietonii sunt obligati sa circule cat mai aproape de marginea din partea stanga a partii carosabile, in directia lor de mers.
(2) Pietonii au prioritate de trecere fata de conducatorii de vehicule numai atunci cand sunt angajati in traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate si semnalizate corespunzator, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.
(3) Traversarea drumului public de catre pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate si semnalizate corespunzator, iar in lipsa acestora, in localitati, pe la coltul strazii, numai dupa ce s-au asigurat ca o pot face fara pericol pentru ei si pentru ceilalti participanti la trafic.
(4) Pietonii surprinsi si accidentati ca urmare a traversarii prin locuri nepermise, la culoarea rosie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectarii altor obligatii stabilite de normele rutiere poarta intreaga raspundere a accidentarii lor, in conditiile in care conducatorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulatia prin acel sector.
(5) Sunt asimilate pietonilor persoanele care conduc un scaun rulant de constructie speciala, cele care conduc vehicule destinate exclusiv tragerii sau impingerii cu mana, precum si cele care se deplaseaza pe patine sau dispozitive cu role.
(6) Se excepteaza de la respectarea regulilor stabilite pentru pietoni politistul rutier si persoanele care se afla pe platforma drumului public si sunt autorizate, in exercitarea atributiilor de serviciu, sa indrume sau sa dirijeze circulatia rutiera, in conditiile stabilite prin regulament.
(7) Este interzisa ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar cand aceasta este permisa, conform indicatoarelor sau marcajelor, latimea minima a trotuarului lasat la dispozitia pietonilor trebuie sa fie de cel putin un metru.
HG1391-reg.aplic. OUG195 § 4. Circulaţia pietonilor
Art. 166. – Pe timp de noapte, pietonul sau persoana asimilată acestuia, care circulă pe
partea carosabilă a drumului, care nu este prevăzut cu trotuar sau acostamente, trebuie să
aibă aplicate pe îmbrăcăminte accesorii fluorescent-reflectorizante sau să poarte o sursă de
lumină, vizibilă din ambele sensuri.
Art. 167. – (1) Se interzice pietonilor şi persoanelor asimilate acestora:
a) să se angajeze în traversarea drumului public atunci când se apropie un autovehicul
cu regim de circulaţie prioritară care are în funcţiune semnalele speciale de avertizare
luminoase şi sonore;
b) să traverseze partea carosabilă prin faţa sau prin spatele vehiculului oprit în staţiile
mijloacelor de transport public de persoane, cu excepţia cazurilor în care există treceri
pentru pietoni, semnalizate corespunzător;
c) să prelungească timpul de traversare a drumului public, să se oprească ori să se
întoarcă pe trecerile pentru pietoni care nu sunt prevăzute cu semafoare; d) să traverseze drumul public prin alte locuri decât cele permise;
e) să ocupe partea carosabilă în scopul împiedicării circulaţiei;
f) să traverseze calea ferată atunci când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori
când semnalul luminos sau acustic interzic trecerea;
g) să circule pe pistele pentru biciclete, amenajate şi semnalizate corespunzător.
(2) Se interzice oricărei persoane să efectueze acte de comerţ pe partea carosabilă, pe
acostament, pe trotuar, în parcări ori în staţiile mijloacelor de transport public de persoane.
Un taximetrist ii spunea ca el are bara de fier si ca de acum intra in pietoni.
Legea nu s-a schimbat si obliga ambele parti atat soferii cat si pietonii sa circule pentru a nu pune in pericol viata participantilor la trafic
Taximetristul despre care vorbiti este evident ca nu constientizeaza riscurile si consecintele la care se expune daca face astfel de afirmatii
Chiar daca,pietonul greseste,inseamna ca taximetristul are voie sa dea peste el ?
Exista situatii in care, cu toate ca pietonul traverseaza prin loc marcat, conducatorul autovehiculului nu poate opri pentru evitarea accidentului. Din aceasta cauza pietonii trebuie sa se asigure chiar daca traverseaza prin locuri permise.
ing. Ioan Ciobanu
Accident
ionutstaicu
Buna ziua,in urma unui accidednt auto cu auto-tren un pieton a decedat(trecere prin loc nepermis si aflat sub influenta bauturilor acoolice).Conducatorul ... (vezi toată discuția)