avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1063 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda pentru trecerea prin loc nepermis
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda pentru trecerea prin loc nepermis

Buna ziua,
As dori sa stiu, va rog, daca se mai dau avertismente ptr. trecerea prin loc nepermis pentru ca eu am primit direct amenda si nu mi s-a parut corect fiind la prima abatere. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 19:36, 17 August 2012
Este la aprecierea agentului daca da avertisment sau amenda.Depinde de imprejurari.Astfel daca zona prin care ati trecut este mai putin circulata,cu vizibilitate buna,cu restrictie de viteza etc si nu ati adus niciun fel de atingere bunei circulatii atunci este posibil sa primiti avertisment,in caz contrar amenda este legitima.
Ultima modificare: Vineri, 17 August 2012
ContSters258804, utilizator
Am inteles, multumesc. poate ca ar fi fost mai bine sa nu prezint nici un act de identitate sau sa "ma fac ca ploua" ca ceilalti pietoni care au trecut in acelasi timp cu mine si apoi au luat-o usurel la goana.:hm:
ce parere ati fi avut daca unul dintre pietonii care traversau prin loc nepermis si se "facea ca ploua" in timp ce o lua "usurel la goana" ar fi fost accidentat mortal de un conducator auto care circula perfect regulamentar?

toti participantii la trafic au obligatii in privinta respectarii regulilor de circulatie, indiferent ca sunt conducatori auto, pietoni, conducatori de tramvaie, tractoare sau de animale.

in functie de cum fiecare dintre participantii la trafic intelege sa respecte regulile de circulatie vor fi mai putine evenimente rutiere soldate cu pierderi de vieti omenesti sau cu victime.

trebuie sa intelegem ca nu numai conducatorii auto sunt vinovati de producerea accidentelor.

din modul cum ati relatat desfasurarea "evenimentului" se vede ca nu sunteti conducator auto si ca nu ati citit niciodata codul rutier.

atentie la art. 72-alin.(4). din regulamentul de aplicare a oug 195.

OUG 195
Art.35. - (1) Participanţii la trafic trebuie să aibă un comportament care să nu afecteze fluenţa şi siguranţa circulaţiei, să nu pună în pericol viaţa sau integritatea corporală a persoanelor şi să nu aducă prejudicii proprietăţii publice ori private.

HG1391-regulam.de aplic. oug 195
Art.72. - (1) Pietonii sunt obligaţi să se deplaseze numai pe trotuar, iar în lipsa acestuia, pe acostamentul din partea stângă a drumului, în direcţia lor de mers. Când şi acostamentul lipseşte, pietonii sunt obligaţi să circule cât mai aproape de marginea din partea stângă a părţii carosabile, în direcţia lor de mers.
(2) Pietonii au prioritate de trecere faţă de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajaţi în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.
(3) Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.
(4) Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora sau nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector.
(5) Sunt asimilate pietonilor persoanele care conduc un scaun rulant de construcţie specială, cele care conduc vehicule destinate exclusiv tragerii sau împingerii cu mâna, precum şi cele care se deplasează pe patine sau dispozitive cu role.
(6) Se exceptează de la respectarea regulilor stabilite pentru pietoni poliţistul rutier şi persoanele care se află pe platforma drumului public şi sunt autorizate, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să îndrume sau să dirijeze circulaţia rutieră, în condiţiile stabilite prin regulament.
(7) Este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lăţimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor trebuie să fie de cel puţin un metru.

Art. 167. – (1) Se interzice pietonilor si persoanelor asimilate acestora:
a) sa se angajeze în traversarea drumului public atunci când se apropie un autovehicul cu regim de circulatie prioritara care are în functiune semnalele speciale de avertizare luminoase si sonore;
b) sa traverseze partea carosabila prin fata sau prin spatele vehiculului oprit în statiile mijloacelor de transport public de persoane, cu exceptia cazurilor în care exista treceri pentru pietoni, semnalizate corespunzator;
c) sa prelungeasca timpul de traversare a drumului public, sa se opreasca ori sa se întoarca pe trecerile pentru pietoni care nu sunt prevazute cu semafoare;
d) sa traverseze drumul public prin alte locuri decât cele permise;
e) sa ocupe partea carosabila în scopul împiedicarii circulatiei;
f) sa traverseze calea ferata atunci când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori când semnalul luminos sau acustic interzic trecerea;
g) sa circule pe pistele pentru biciclete, amenajate si semnalizate corespunzator

Art.99. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de către persoane fizice:
3. nerespectarea de către pietoni a normelor privind circulaţia pe drumurile publice;

Art.98. - (1) Amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate.
(2) Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului.
(3) Contravenţiilor prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă li se stabilesc clase de sancţiuni cărora le corespunde un număr de puncte-amendă, în funcţie de gravitatea faptelor şi de pericolul social pe care acestea îl prezintă.
(4) Clasele de sancţiuni sunt următoarele:
a) clasa I - 2 sau 3 puncte-amendă;

Probabil ati primit 140 lei amenda cu posibilitatea de a achita 1/2 in 48 ore.
Ultima modificare: Vineri, 17 August 2012
cyan, moderator
ok, linistiti-va, sunt si eu conducator auto si am citit si eu codul rutier tocmai de aceea mi-am si "permis" sa trec pe acolo fiindca era foarte foarte liber, drumul fiind in constructie deci prin urmare pe acolo nu trec masini decat poate de teren. am inteles cum sta treaba "la aprecierea domnilor politisti" si voi incerca pe viitor sa fiu mai prudenta, da amenda este de 70 de lei in 48 de ore, multumesc mult

:bow: ,
Uff, acum m-am linistit! sper sa nu mi-ati luat-o in nume de rau cu "morala"!

Asta-i culmea conducatorului auto:

Sa fie amendat cand este pieton!:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident ionutstaicu ionutstaicu Buna ziua,in urma unui accidednt auto cu auto-tren un pieton a decedat(trecere prin loc nepermis si aflat sub influenta bauturilor acoolice).Conducatorul ... (vezi toată discuția)
Accidentat langa trecerea de pietoni mariusro2009 mariusro2009 Salutare acum o luna am fost lovit la cativa metri de trecere de pietoni, (cateva cusaturi la cap ,vanatai la picioare) am in lucru dosar la IML inca nu a ... (vezi toată discuția)
Schimbarea legii rutiere cu privire la traversatul pietonilor andrasimion andrasimion Buna ziua! Un prieten ar dori sa stie daca s-a schimbat cumva legea rutiera cu privire la traversatul pietonilor (nici eu nu sunt la curent). Un taximetrist ii ... (vezi toată discuția)