avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Culpa comuna ( pieton pe trecere)
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Culpa comuna ( pieton pe trecere)

Tatal meu a avut un accident de circulatie acum o luna de zile fiind lovit de o masina pe tercerea de pietoni. A coborat din microbuz ce era stationat dupa trecerea de pietoni apoi a luato pe trecerea din spatele microbuzului, s-a asigurat din dreapta apoi cand a pasit sa se asigure din stanga a fost lovit de acea masina. A suferit un TCC acut si o duba fractura la piciorul stang la ambele oase 1/3 la nivelul tibiei. Politia a stabilit in acest dosar culpa comuna fiindca tatal meu buse 2 pahare de vin. Este corect? Dosarul urmeaza sa ajunga la CP fiindca partile nu s-au inteles.
Multumesc celor ce sunt in masura sa imi raspunda in mod special avocatilor in domeniu.
Ultima modificare: Marți, 5 Martie 2013
Batrinu Ionut, Consultant resurse umane
Cel mai recent răspuns: Batrinu Ionut , Consultant resurse umane 16:23, 10 Martie 2013
Se va putea contesta acest lucru iar instanta va fi cea care va stabili gradul de vinovatie in producerea accidentului.
Ca si victima a unui accident rutier (indiferent de gradul culpei), tatal Dvs. poate beneficia de repararea daunelor materiale si morale provocate de acest accident, daune ce vor fi platite de asiguratorul RCA al soferului vinovat.
Multumesc Domnule Gorde pentru raspuns, dar inca nu stiu ce lege este cea ce defineste culpa in acest caz .
Ultima modificare: Marți, 5 Martie 2013
Batrinu Ionut, Consultant resurse umane
Art.19 alin1 pct 2 cod penal:Fapta este savarsita din culpa cand infractorul:
a)prevede rezultatul faptei sale,dar nu-l accepta,socotind fara temei ca el nu se va produce;
b)nu prevede rezultatul faptei sale,desi trebuia si putea sa-l prevada.

Culpa comuna inseamna ca la greseala infractorului se adauga si greseala victimei,altfel accidentul nu s-ar fi produs.Eu as mai spune ca ar trebuie sa se adauge si culpa soferului de microbuz care a oprit langa trecerea de pietoni.Ceea ce conteaza este faptul ca presupusa culpa a tatalui dvs. nu exclude vinovatia soferului care l-a accidentat deoarece acesta ar fi trebuit sa prevada ca un pieton ar putea traversa din spatele microbuzului si sa reduca viteza incat sa poata opri la timp.Practic,soferul a prevazut rezultatul faptei sale,a fost constient de pericolul ce se va ivi daca nu va reduce viteza,dar nu l-a acceptat socotind fara temei ca nu se va produce.
salut.am si eu o intrebare:un pieton cand traverseaza strada nu are obligatia de a se asigura atunci cand se angajeaza sa faca acest lucru chiar daca traverseaza prin loc permis?d-nul care a traversat prin spatele microbuzului de ce nu a asteptat sa plece microbuzul ptr a vedea daca poate traversa in siguranta?de ce mereu este vina soferului si el trebuie sa plateasca?pietonii nu au nici o vina niciodata?:surrender:
Potrivit Codului rutier - este obligatia conducatorului auto de a adapta viteza la conditiile de trafic si in vederea evitarii oricarui pericol. Asa incat, faptul ca accidentul a avut loc pe trecerea de pietoni atrage de la bun inceput culpa conducatorului auto. De cealalta parte, nu exista nicio sanctiune pentru circulatia pietonului sub influenta alcoolului si mai mult, acest fapt nu atrage in mod automat culpa in producerea accidentului. Trebuie dovedit raportul de cauzalitate intre aceste elemente.
Este indicat sa se probeze cu martori, inregistrari video, etc. lipsa vreunei culpe in producerea accidentului din partea tatalui Dvs. iar aprecierea gradului culpei va reveni instantei de judecata.

Alte discuții în legătură

Schimbarea legii rutiere cu privire la traversatul pietonilor andrasimion andrasimion Buna ziua! Un prieten ar dori sa stie daca s-a schimbat cumva legea rutiera cu privire la traversatul pietonilor (nici eu nu sunt la curent). Un taximetrist ii ... (vezi toată discuția)
Accident rutier - stabilire vinovat credobiz credobiz In data de 3 august, ma aflam la o intersectie dintre blocuri (strazi secundare). Intersectia nu era semaforizata...era doar cedeaza trecerea, nu erau treceri ... (vezi toată discuția)
Accidentat langa trecerea de pietoni mariusro2009 mariusro2009 Salutare acum o luna am fost lovit la cativa metri de trecere de pietoni, (cateva cusaturi la cap ,vanatai la picioare) am in lucru dosar la IML inca nu a ... (vezi toată discuția)