In data de 3 august, ma aflam la o intersectie dintre blocuri (strazi secundare). Intersectia nu era semaforizata...era doar cedeaza trecerea, nu erau treceri de pietoni pe nici un drum. Am vrut sa fac stanga, am semnalizat, am oprit pentru a acorda prioritate unei masini care venea din sens invers, dupa care am virat la stanga. Imediat ce am virat la stanga am sters usor o femeie care incerca sa traverseze (era exact pe unghiul mort din stanga masinii - pe stalpul masinii - din acest motiv nu am observat-o la timp). Femeia de aprox 65 ani, avand si greutate in maini (venea de la piata) s-a dezechilibrat si a cazut. Am mers la spital, am chemat politia. Politia mi-a spus ca e culpa comuna (sa citesc in art 135 a zis prima oara, dupa care in art 123 din codul rutier), nu mi-a dat amenda, doar mi-a ridicat permisul - mi-a zis pana in momentul in care femeia da declaratie ca nu are pretentii sau pana trec 60 zile, daca femeia nu depune nici o declaratie.
Cu siguranta ca trebuia sa fiu mai atent, dar vreau sa stiu din punct de vedere al legii cum stau - sunt vinovat in vreun fel sau nu...si daca da conform carui articol din cod. Eu am incercat sa caut in codul rutier daca eu trebuia sa acord prioritate, dar nu gasesc decat ca pietonii trebuie sa se asigure cand traverseaza pe la colt de strada fara trecere de pietoni marcata.
Mentionez ca cei de la spital i-au dat drumul acasa doamnei - i-au dat sa ia medicamente de durere de cap si de spate (coloana), fiindca in cadere si-a fortat spatele.
De fapt este vina pietonului care nu s-a asigurat,este bine ca ati chemat politia si ati dus femeia la spital.Pietonii trebuie sa se asigure atunci cand traverseaza strada prin loc nepermis. Trebuie sa asteptati sa vedeti daca ea nu pateste nimic si nu are pretentii.
Multumesc de raspuns. Eu am gasit in codul rutier la articolul 66 ceva legat de traversare pietoni:
Art. 66.
1. Pietonii sunt obligati sa se deplaseze numai pe trotuar, iar in lipsa acestuia, pe acostamentul din partea stanga a drumului, in directia lor de mers. Cand si acostamentul lipseste, pietonii sunt obligati sa circule cat mai aproape de marginea din partea stanga a partii carosabile, in directia lor de mers.
2. Pietonii au prioritate de trecere fata de conducatorii de vehicule numai atunci cand sunt angajati in traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate si semnalizate corespunzator, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.
3. Traversarea drumului public de catre pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate si semnalizate corespunzator, iar in lipsa acestora, in localitati, pe la coltul strazii, numai dupa ce s-au asigurat ca o pot face fara pericol pentru ei si pentru ceilalti participanti la trafic.
4. Pietonii surprinsi si accidentati ca urmare a traversarii prin locuri nepermise, la culoarea rosie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectarii altor obligatii stabilite de normele rutiere poarta intreaga raspundere a accidentarii lor, in conditiile in care conducatorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulatia prin acel sector.
5. Sunt asimilate pietonilor persoanele care conduc un scaun rulant de constructie speciala, cele care conduc vehicule destinate exclusiv tragerii sau impingerii cu mana, precum si cele care se deplaseaza pe patine sau dispozitive cu role.
6. Se excepteaza de la respectarea regulilor stabilite pentru pietoni politistul rutier si persoanele care se afla pe platforma drumului public si sunt autorizate, in exercitarea atributiilor de serviciu, sa indrume sau sa dirijeze circulatia rutiera, in conditiile stabilite prin regulament.
7. Este interzisa ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar cand aceasta este permisa, conform indicatoarelor sau marcajelor, latimea minima a trotuarului lasat la dispozitia pietonilor trebuie sa fie de cel putin un metru.
Ce se intampla daca ea nu va pati nimic grav...adica ii va trece durerea actuala si va avea totusi pretentii?
Si inca o intrebare: pe dosarul intocmit de politie scria "vatamare corporala din culpa" - nu stiu daca e ceva standard la ei ... ma gandesc ca daca eu eram vinovat primeam cel putin o amenda.
Cazul se afla in cercetare, dv prin fapta dv ati provocat niste vatamari unei alte persoane, de aici vatamarea corporala din cupla, acum in functie de zilele de ingrijiri medicare de care va avea nevoie persoana se va incadra fapta dv.
Ingrijirile medicale sunt date de medicul legist (nu sunt zile de spitalizare), daca nr. acestor zile de ingrijiri pe care le va obtine persoana va fi mai mare de 10 zile, se vor complica lucrurile ptr. dv., persoana vatamata are la dispozitie 60 de zile sa formuleze plangere penala inpotriva dv ptr savarsirea infractiuni de vatamare corporala din cupla ......Dar nu cred ca e cazul dv....dar e bine daca aveti posibilitatea sa luati legatura cu persoana sa va interesati de starea sa