avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 954 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... O intrebare, sper sa nu postez unde nu trebuie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

O intrebare, sper sa nu postez unde nu trebuie

Paragraful de lege zice asa: "Potrivit prevederilor art. 85 din Legea nr.19/2000 drepturile de pensie de urmas, in cazul persoanelor care indeplinesc conditiile prevazute de prezenta lege la data decesului sustinatorului asigurat, se acorda la cerere:
a) incepand cu luna urmatoare decesului, in cazul in care sustinatorul decedat era pensionar, daca cererea a fost depusa in termen de 90 de zile de la data decesului;
b) de la data decesului sustinatorului, in cazul in care sustinatorul decedat nu era pensionar la data decesului, daca cererea a fost depusa in termen de 90 de zile de la aceasta data;
c) de la data depunerii cererii, in situatiile in care s-au depasit termenele prevazute la lit. a) si b).
(2) In cazul in care urmasul indeplineste conditiile prevazute de prezenta lege ulterior datei decesului sustinatorului asigurat, drepturile de pensie de urmas se acorda de la data indeplinirii conditiilor, daca cererea a fost depusa in termen de 90 de zile de la data indeplinirii conditiilor.
(3) In situatia in care s-a depasit termenul prevazut la alin. (2), drepturile de pensie de urmas se acorda de la data depunerii cererii.
(4) Daca persoana care solicita pensie de urmas se regaseste in situatia prevazuta la art. 5 alin. (2), drepturile de pensie se acorda conform prevederilor alin. (1)-(3), dar nu inaintea incetarii calitatii de asigurat."

Intrebarea mea este: cele 90 de zile sunt calendaristice sau lucratoare?
Se iau exclud din acestea zilele libere si sarbatorile legale (1 decembrie, concediul de Craciun si de An Nou)?

Astept lamuriri si va multumesc!

Corina Carstoiu
Cel mai recent răspuns: Cabinet Av. Irina Rosulescu , Avocat 19:42, 13 Aprilie 2007
Nici una, nici alta. Mai bine spune data de la care curg ele si-ti spunem ultima zi a termenului.
Zilele calendaristice, dar modul de calcul este pe zile libere. Mai exact: incepi numaratoarea in ziua de dupa deces; daca ziua 90 pica intr-o zi nelucratoare, termenul se prelungeste pana in prima zi lucratoare de dupa. Urmatoarea zi dupa asta este ultima a termenului.

Stiu, nu prea m-am facut inteleasa. #-o
Pe mine ma interesa interpretarea alineatului 2 ("In cazul in care urmasul indeplineste conditiile prevazute de prezenta lege ulterior datei decesului sustinatorului asigurat, drepturile de pensie de urmas se acorda de la data indeplinirii conditiilor, daca cererea a fost depusa in termen de 90 de zile de la data indeplinirii conditiilor.").
Sa explic: in 2004 am cerut sistarea platii drepturilor de pensie de urmas pentru ca nu mai indeplineam conditiile prevazute de lege, eram studenta la F.R. Anul trecut m-am inscris la facultate, la zi. Deci incepand cu data de 2 octombrie 2006 incepe perioada de 90 de zile. Cererea pentru repunere in drepturi am depus-o pe 18 ianuarie 2007. (Nu are rost sa comentez de cate ori m-au trimis sa mai aduc nu stiu ce act, sa caut un talon de pensie din 2004 ca sa gaseasca dosarul, fara ca ei sa inregistreze cererea... Tin sa mentionez ca au program cu publicul doar lunea si joia... Inchipuiti-va ca am pierdut asa nu stiu cate zile...) Incep sa socotesc: 30 de zile din octombrie + 30de zile din noiembrie + 31 de zile din decembrie +18 de zile din ianuarie = 109 zile. Daca scad din aceste zile sambetele, duminicile si zilele in care nu se lucreaza ma incadrez perfect in termen.

Astept mai multe lamuriri si va multumesc pentru raspuns!
Nu se scad zilele nelucratoere sau sarbatorile...deci ai depasit termenul, a.i. la tine se va aplica aliniatul 3, nu 2.
Multumesc pentru raspuns, macar asa stiu ca cei de la Casa de pensii nu au nici o vina , saracii. Dar... Am depus cererea la 18 ianuarie, mai avem putin si trec 3 luni... Oare procedurile astea asa trebuie sa dureze? Trei - patru luni? Nu e un termen legal de solutionare a cererilor? De exemplu 10 zile, 30 de zile...
Mai astept raspuns si pentru aceasta problema.

Multumesc pentru raspuns, macar asa stiu ca cei de la Casa de pensii nu au nici o vina , saracii. Dar... Am depus cererea la 18 ianuarie, mai avem putin si trec 3 luni... Oare procedurile astea asa trebuie sa dureze? Trei - patru luni? Nu e un termen legal de solutionare a cererilor? De exemplu 10 zile, 30 de zile...
Mai astept raspuns si pentru aceasta problema.

Cf art. 86 Legea nr. 19/2000, cererea se solutioneaza in termen de 30 zile prin emiterea unei decizii de admitere sau respingere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata retroactiva a pensiei de urmas mary8040 mary8040 tatal meu a murit de TBC in anul 2000 iar nu a stiut ca beneficiaza de pensie de urmas ca urmare a acestei boli.In anul 2010 a aflat acest lucru si a facut ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas onciuadrian onciuadrian Buna seara, As avea si eu o nelamurire in legatura cu pensia de urmas. Din nefericire tatal prietenei mele a decedat acum 5 luni de zile, el fiind ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas StRotaru StRotaru Daca sotul decedat avea drept la pensie dar nu a depus dosar de pensionare, iar sotia supravietuitoare a depasit varsta de pensionare si nu are alte venituri, ... (vezi toată discuția)