avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... plata retroactiva a pensiei de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

plata retroactiva a pensiei de urmas

tatal meu a murit de TBC in anul 2000 iar nu a stiut ca beneficiaza de pensie de urmas ca urmare a acestei boli.In anul 2010 a aflat acest lucru si a facut dosar pentru pensia de urmas pe care a si primit-o ulterior.Intrebarea mea este daca i se pot plati retroactiv drepturile banesti cuvenite avand in vedere faptul ca ea ar fi putut beneficia de aceasta pensie inca din anul decesului tatalui meu
Cel mai recent răspuns: Denisa Stanca , Avocat 12:36, 6 Octombrie 2010
Art. 85. - (1) Drepturile de pensie de urmaş, în cazul persoanelor care îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege la data decesului susţinătorului asigurat, se acordă la cerere:
a) începând cu luna următoare decesului, în cazul în care susţinătorul decedat era
pensionar, dacă cererea a fost depusă în termen de 90 de zile de la data decesului;
b) de la data decesului susţinătorului, în cazul în care susţinătorul decedat nu era
pensionar la data decesului, dacă cererea a fost depusă în termen de 90 de zile de la această dată;
c) de la data depunerii cererii, în situaţiile în care s-au depăşit termenele prevăzute la lit. a)şi b).(2) În cazul în care urmaşul îndeplineşte condiţiile prevăzute de prezenta lege ulterior datei decesului susţinătorului asigurat, drepturile de pensie de urmaş se acordă de la data îndeplinirii condiţiilor, dacă cererea a fost depusă în termen de 90 de zile de la data îndeplinirii condiţiilor.
(3) În situaţia în care s-a depăşit termenul prevăzut la alin. (2), drepturile de pensie de urmaş se acordă de la data depunerii cererii.
(4) Dacă persoana care solicită pensie de urmaş se regăseşte în situaţia prevăzută la art. 5 alin. (2), drepturile de pensie se acordă conform prevederilor alin. (1)-(3), dar nu înaintea încetării calităţii de asigurat.

Legea 19/2000

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O intrebare, sper sa nu postez unde nu trebuie corinacarstoiu corinacarstoiu Paragraful de lege zice asa: "Potrivit prevederilor art. 85 din Legea nr.19/2000 drepturile de pensie de urmas, in cazul persoanelor care indeplinesc ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas Loranda Loranda Buna ziua, De la ce data se plateste efectiv pensia de urmas (pe o perioada de 6luni)- in temeiul art. 69 din L. 19/2000? - de la data primirii deciziei de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas onciuadrian onciuadrian Buna seara, As avea si eu o nelamurire in legatura cu pensia de urmas. Din nefericire tatal prietenei mele a decedat acum 5 luni de zile, el fiind ... (vezi toată discuția)