Buna ziua. Ce se intampla daca achizitionezi ca persoana fizica produse din Romania sau UE (platesti TVA in Romania sau tara respectiva) si apoi vinzi aceste produse la alte persoane fizice din Romania. Evident fara sa emiti factura. Cum te poate obliga statul sa platesti TVA pentru adaosul tau, impozit pe profit sau sa te inregistrezi ca firma? Defapt ce iti poate face statul ca sa nu iti opresti intregul castig obtinut din diferenta dintre pretul de vanzare si pretul la care ai cumparat produsele?
In activitatea de zi cu zi ma lovesc frecvent de astfel de cazuri si imi tot pun intrebarea de ce eu am firma si tin contabilitate si virez TVA si platesc impozit pe profit cand as putea, foarte usor, ca altii, sa cumpar si sa vand ca persoana fizica. Imi lasa impresia ca nu au nici o obligatie fata de stat, ca statul nu ii deranjeaza cu nimic si nici nu le pretinde ceva.
Nu m-ar deranja nici pe mine sa fac bisnita si sa raman cu mai multi bani in buzunar. Nu ma deranjeaza nici ca platesc TVA si impozit pe profit si dividende. Ma deranjeaza ca altii nu o fac. Ori platim toti, ori nu platim nici unul.
Nivelul vanzarilor nu ar fi afectat deloc daca nu as vinde ca firma. Probabil chiar ar creste deoarece as putea vinde mai ieftin. Nici unul dintre clienti nu sta dupa factura, chitanta, bon fiscal, nimic. Lasa banii, ia produsul si zice "Multumesc, la revedere".
Deci, dilema ramane. Ce imi poate face statul daca incep sa cumpar si sa vand produsele ca persoana fizica, fara sa mai imi bat capul cu facturi si plata de impozite? Sau ce pot sa fac eu ca si "concurentii" sa vanda cu factura sau bon fiscal si sa plateasca aceleasi impozite? La cum e situatia acum, nu e deloc echitabil.
Cred ca dilema este de fapt , ce sa optati Dvs ?
In orice fel de economie , de fapt , in orice sistem fiscal exista deopotriva , asa cum spunea colega mea : bussinesmani si bisnitari .
Fiecare din "profesii" are avantajele si dezavantajele ei , pe care nu are rost sa le enumar pentru ca le stim .
Deosebirea fundamentala intre cele doua optiuni , din punctul meu de vedere , este ca un bisnitar "lucreaza " azi pentru azi, in timp ce un comerciant onorabil lucreaza azi pentru miine si , de ce sa nu speram, ca si pentru poimaine.
:)
Din cele scrise mai sus, trag concluzia ca statul nu pedepseste sub nici o forma bisnita si defapt este o problema de moralitate.
As fi interesat sa cunosc principalele avantaje si dezavantaje ale fiecarei "profesii" deoarece eu am facut acum un calcul simplu al castigului si voi expune unul din avantajele de a fi bisnitar:
BISNITA
cost achizitie: 15000 lei + 19% TVA = 17850 lei
pret vanzare: 30000 lei
rezulta bani in buzunar: 12150 lei
BUSINESS
cost achizitie: 15000 lei
pret vanzare: 30000 lei
se scade 19% TVA: 25210
profit: 10210 lei
profit net: 8801 lei
se scade 16% impozit dividende
rezulta bani in buzunar: 7587 lei
Pentru o diferenta de 4563 lei pe luna cred ca as suporta linistit sa fiu catalogat bisnitar.
Statul pedepseste bisnita. O incadreaza la venituri ilicite, evaziune fiscala etc. Pedepsele pot merge pana la privare de libertate. Riscul este al dvs.