avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... permis suspendat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

permis suspendat

Buna ziua,in martie 2008 baiatul meu a avut un accident cu vatamare care a fost solutionat dupa 14 luni cu NUP si amenda administrativa 1000 lei. In toata aceasta perioada nu i s-a aprobat cererea pentru drept de circulatie.
In februarie 2010,i s-a intocmit dosar penal pentru conducere cu permis suspendat,dupa ce politia a vazut o emisiune la tv la care el ar fi participat la un concurs de drifting-uri.
Cu rezolutia de NUP ne-am dus la politia rutiera sa necuperam permisul,dar am fost refuzati pe motiv ca mai avem un dosar in cercetare.Pana aici totul pare logic dar,intre timp,pe 21 mai 2010 a primit prin posta doua documente prin care este anuntat ca i-a fost suspendat dreptul de a conduce pe o perioada de 120 zile incepand cu data de 26 martie 2009(data cand a avut loc accidentul) si o instiintare in care este anuntat ca daca in aceasta perioada de 120 zile nu se prezinta la politie sa dea un test i se mai mareste pedeapsa cu 30 zile,adica total 150 zile .
Dupa calculele mele ,de la 26 martie 2009 plus 150 zile inseamna aprox 26 august 2009,dupa care el ar fi avut dreptul sa conduca iar acuzatia pentru conducere cu permis suspendat nu ar trebui sa mai existe,mai ales ca ea nu este dovedita,politia rutiera tergiversand trimiterea acestui dosar la Parchet.
Mentionez ca in tot acest timp lui i se refuza cererile care le-a facut pentru dovada de circulatie.
Va rog frumos,daca stie cineva cum ar trebui sa procedez in aceste conditii ca sa recuperam permisul de conducere!!!

Va multumesc1
am dat de mult examenul ptr permisinsa nu imi aduc aminte de o sanctiune de 120 de zile. cel mult daca aveai permisul suspendat 90 de zile si nu te prezentai sa-l predai in termenul legal sanctiunea se majora pina la 120 de zile. cred ca maximul de sanctiune contraventionala este 90 de zile.
Accidentul s-a produs la data de 26 martie 2009 (asa rezulta din mesajul dvs). Rezolutia Parchetului privind NUP s-a dat dupa 14 luni de la data accidentului, adica in luna mai 2010. In toata aceasta perioada fiului dvs nu i s-a dat dovada cu drept de conducere. Prin urmare in luna februarie 2010 fiul dvs a condus un autovehicul fara sa aibe acest drept, permisul de conducere fiind suspendat. Pentru aceasta infractiune i s-a intocmit dosar, iar permisul de conducere ramane retinut pana la solutionarea acestui din urma dosar.
cioan a scris:

Accidentul s-a produs la data de 26 martie 2009 (asa rezulta din mesajul dvs). Rezolutia Parchetului privind NUP s-a dat dupa 14 luni de la data accidentului, adica in luna mai 2010. In toata aceasta perioada fiului dvs nu i s-a dat dovada cu drept de conducere. Prin urmare in luna februarie 2010 fiul dvs a condus un autovehicul fara sa aibe acest drept, permisul de conducere fiind suspendat. Pentru aceasta infractiune i s-a intocmit dosar, iar permisul de conducere ramane retinut pana la solutionarea acestui din urma dosar.

De acord cu d-voastra dar politia ne anunta ca are permisul suspendat pana pe 26 august 2009,eu ce sa inteleg din asta?! In acest interval de timp el nu a condus.
Cred ca datele pe cere le mentioneti dumneavoastra aici sunt insuficiente si, sper sa nu am dreptate, trunchiate. oricum, as vrea sa stiu, in momentul cand i s-a retinut permisul a-r fi trebuit sa i se dea o dovada, chiar si fara drept de conducere, in care sa se mentioneze perioada de timp in care are permisul suspendat. daca politia nu poate face dovada inmanarii unui astfel de document nu poate proba ca fiul dumneavoastra a stiut ca are permisul suspendat chiar daca practic el nu l-a mai avut in detinerea sa. pe de alta parte perioada maxima de suspendare a permisului este de 90 de zile + 30 daca nu da acel examen, dar asta numai pentru anumite contraventii. ar fi bine de stiut in ce conditii a avut loc accidentul si pentru ce nume i s-a facut retinerea permisului, pentru accident in sine nu se retine permisul. trebuie sa existe o contraventie pentru acest lucru.
cos_ionel a scris:

Cred ca datele pe cere le mentioneti dumneavoastra aici sunt insuficiente si, sper sa nu am dreptate, trunchiate. oricum, as vrea sa stiu, in momentul cand i s-a retinut permisul a-r fi trebuit sa i se dea o dovada, chiar si fara drept de conducere, in care sa se mentioneze perioada de timp in care are permisul suspendat. daca politia nu poate face dovada inmanarii unui astfel de document nu poate proba ca fiul dumneavoastra a stiut ca are permisul suspendat chiar daca practic el nu l-a mai avut in detinerea sa. pe de alta parte perioada maxima de suspendare a permisului este de 90 de zile + 30 daca nu da acel examen, dar asta numai pentru anumite contraventii. ar fi bine de stiut in ce conditii a avut loc accidentul si pentru ce nume i s-a facut retinerea permisului, pentru accident in sine nu se retine permisul. trebuie sa existe o contraventie pentru acest lucru.

Aveti dreptate,am vrut sa fiu cat mai concisa si nu se intelege clar situatia:

Solutia care s-a dat pentru accident a fost:
NUP pentru art 184 al1 si 3 Cp
SUP pentru art 89 al 1 /OUG 195/2002
Amenda administrativa 1000 lei

Aceasta este rezolutia de la Parchet.

Pe data de 21mai 2010,am primit si de la Politia rutiera o instiintare:
" va facem cunoscut ca pentru incalcarea prev. (indescifrabil) din OUG 195/2002 v-a fost suspendata exercitarea dreptului de a conduce pe o perioada de 120 zile,incepand cu data de 26/03/2009.
In cazul in care in aceasta perioada sunteti depistat conducand auto.,in conf. cu prev. art 86 alin2 OUg 195/2002 fapta d-voastra constituie infractiune"

Si inca o instiintare,in aceasi plic:

" In conf. cu disp.art.106 alin1 OUG 195/2002 ,trebuie sa va prezentati la sediul pol.rutiere in perioada de suspendare,pentru verificarea cunoasterii regulilor de circ.. In cazul nepromovari sau neprezentarii pentru sustinerea testului perioada de suspendare se prelungeste cu 30 zile."

Intrebarea mea este de ce a fost anuntat atat de tarziu si daca a trecut perioada de suspendare de ce mai e valabila acuzatia de conducere fara permis si ce as putea eu sa fac pentru clarificarea acestei situatii paradoxale,in care lucrurile par sa se bata cap in cap.???!!!

Alte discuții în legătură

Drept de circulatie claudia violeta claudia violeta In luna octombrie mi s-a retinut permisul de conducere pe o perioada de 1 luna. Am contestat procesul verbal si m-am prezentat cu certificatul de grefa la ... (vezi toată discuția)
Retinere permis conform art. 86 3 cod rutier aris_crina aris_crina daca am incredintat masina spre a fi condusa unei persoane care nu detine permis de ce mi-au retinut si mie permisul??????#-o (vezi toată discuția)
Permis suspendat in baza art. 106 alsalieri alsalieri Buna ziua! In urma accidentului produs in data de 27 dec 2009 mi-a fost retinut permisul pana la solutionarea procesului de NUP. Mi s-a dat NUP in data de 4 ... (vezi toată discuția)