avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1100 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Vanzare bunuri personale
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Vanzare bunuri personale

V-as ruga foarte mult sa ma ajutati deoarece ma chinui de luni de zile cu aceasta problema si nu reusesc sa gasesc un raspuns clar - am fost pana si la taxe si Impozite ca sa intreb si au dat din umeri...

Problema se refera la vanzarea de haine proprii, din sifonierul personal: de-a lungul anilor am adunat foarte multe piese, in special vechi (haine anii '60, '70) - haine, accesorii, reviste etc. pe care doresc sa le vand in momentul de fata pe internet (respectiv site personal sau blog). Nu e vorba neaparat de un castig banesc, multe fiind vandute sub pretul la care le-am achizitionat cu ani in urma. E pur si simplu un hobby iar scopul e de a recicla colectia din lipsa de spatiu si pentru ca daca nu dau o parte dintre ele nu pot sa imi cumpar altele.
Toate articolele sunt ale mele, personale, tinute acasa. Evident, nu mai am bon, factura pe ele, unele au fost cumparate, altele mi-au fost daruite, altele provin din familie sau de la prieteni sau sunt rezultat al schimburilor cu alte persoane care au acelasi hobby.
Pe langa asta, am un loc de munca, platesc impozit la stat - deci pentru mine e doar o activitate amuzanta si atata tot.
Intrebarea mea e daca trebuie platit ceva la stat (si daca da, ce) sau pur si simplu pot face ce doresc cu aceste haine dat fiind ca nu intentionez sa deschid un magazin propriu zis ci doar sa le prezint pe blog sau pe site?
V-as ruga mult sa ma ajutati, nu stiu unde sa mai intreb...
Cel mai recent răspuns: sierra , utilizator 22:27, 15 Februarie 2014
vinzara de bunuri proprii, care nu este facuta cu scop comercial, nu este o activitate impozabila.
acum este discutabila activitatea dvs daca este comerciala sau nu deoarece efectuati aceasta activitate in mod curent si, in plus, incasati sume de bani care au caracter repetativ deci pot fi asimilate unui venit. La modul practic, ramine de vazut daca se va sesiza cineva s
cum ar fi daca toti ar vinde bunuri si servicii si ar sustine ca o fac de placere si nu pentru bani, desi incaseaza pretul? :)
Multumesc pentru raspuns, insa nu stiu cat ma ajuta...deja am mai trecut prin dilema asta si exaci aici e problema.
Fiind hainele mele (lucru - stiu ca suna usor ridicol - demonstrabil la o adica, in sensul ca am fotografii cu mine imbracata in lunele din ucrurile respective sau cu geanta/margelele/pantofii resepctivi din diversi ani) e clar ca intra la bunuri personale. Insa faptul ca le vand e iar clar, poate fi definita ca "activitate comerciala". Continuata, fiind pe blog/site, sunt de acord.
Insa tot bunuri personale raman - adica ce diferenta e , de exemplu, daca eu le vand pe ebay (lucru care nu-mi foloseste la nimic, din cauza taxelor prea mari de transport) sau pe blog/site? Ca pe ebay din cate stiu eu nimeni nu plateste impozit...
Pe de alta parte, logic ar intra la haine second hand insa eu nu import baloti sau stocuri sau altceva... Adica nu le cumpar/nu le-am cumparat cu scopul de a le vinde.
Evident, "veniturile" respective nu ajung la cine stie ce suma...
Deci problema mea e legata de faptul ca nu inteleg daca trebuie sa platesc ceva la stat (si daca da, ce) sau pot sa stau linistita, nu de faptul ca nu doresc sa platesc. Daca trebuie sa platesc, platesc.
Daca ar fi fost haine noi sau facute de mine, situatia era clara. La fel, daca aveam sa zicem un magazin second hand, o consignatie sau un anticariat. Insa din ce mi s-a spus problema nu intra in nici una din aceste categorii, ci la "bunuri personale".
Probabil ca o sa ma imbolnavesc de nervi si-o sa raman cu hainele in dulap...
eu cred ca va faceti prea multe probleme...toata lumea vinde-cumpara prin mica publicitate diverse lucruri
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Mai 2010
Smart Contab Expert S.R.L., Contabil
Prin maniera aplicata de dvs nu au fost incalcate dispoziitii in vigoare ,astfel incat temerile dvs nu sunt justificate
Multumesc pentru raspunsuri. Intr-adevar, la asemanarea cu mica publicitate m-am gandit (si mi s-a mai spus), doar ca diferenta e aici ca e vorba de site si de blog (le pun pe amandoua deoarece initial am inceput pe blog dupa care am facut un site, lucrurile prezentate sunt aceleasi, singura problema era aspectul). Preturi la articole sunt puse insa de cele mai multe ori ma inteleg cu cumparatorii, mai scad sau fac chiar schimburi de articole cu alte persoane care vand lucruri similare. Deci chiar daca exista mandatul postal de multe ori ce e scris acolo nu corespunde cu ce e pe site.
Am uitat de asemenea sa ma refer la cantitate, sunt in jur de 700 de articole (nsa multe gen esarfe, reviste, accesorii de mici dimensiuni, de toate soiurile; nu exista unul la fel cu celalalt) insa pe luna sunt in jur de 10-15 articole vandute, cam asta e media. Iar la altele e scris ca s-au vandut insa pur si simplu m-am razgandit, le-am retras si le pastrez, le am in dulap.
Exista vreo limita de prezentare (nu zic de vanzare, de vreme ce ele inca nu s-au vandut) a acestor bunuri personale? Din ce am vazut eu pe ebay, okazii etc. sunt persoane care vand si mii de articole insa nu stiu cat de legal e.
Ma gandesc ca totusi, de vreme ce le tin in casa (apartament de bloc) nu cred ca s-ar putea considera ca fiind stoc sau ceva de genul asta...
S-ar putea sa pun intrebari prostesti asa ca imi cer anticipat scuze, e un domeniu complet strain pentru mine, am incercat sa citesc pana si Codul fiscal si n-am inteles absolut nimic.

Alte discuții în legătură

Impozitare venituri toni az toni az Se impoziteaza veniturile realizate prin vanzari pe site-uri de tip \"Okazii\", \"Olx\", \"eBay\", etc? (vezi toată discuția)
Handmade/bricolaj/arta kartago kartago Buna ziua, As dori, in timpul meu liber, sa fac diverse produse handmade ( mici tricotaje, tablouri, felicitari, bijuterii, alte obiecte mici de bricolaj) ... (vezi toată discuția)
Vanzare telefoane pe ebay...pot fi acuzat de evaziune? flo1990b flo1990b Sunt persoana fizica si vand telefoane mobile second hand pe eBay in medie de aproximativ 3000 de euro lunar,pana acum nu am avut nicio problema pe eBay,stiu ... (vezi toată discuția)