avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Calitate procesuala comitet creditori art.138 lg ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Calitate procesuala comitet creditori art.138 lg 85/2006

Art138
(1) In cazul in care in raportul intocmit in conformitate cu dispozitiile art. 59 alin. (1) sunt identificate persoane carora le-ar fi imputabila aparitia starii de insolventa a debitorului, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecatorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoana juridica, ajuns in stare de insolventa, sa fie suportata de membrii organelor de conducere si/sau supraveghere din cadrul societatii, precum si de orice alta persoana care a cauzat starea de insolventa a debitorului, prin una dintre urmatoarele fapte:
.....

(3) Comitetul creditorilor poate cere judecatorului-sindic sa fie autorizat sa introduca actiunea prevazuta la alin.(1), daca administratorul judiciar sau lichidatorul a omis sa indice, in raportul sau asupra cauzelor insolventei, persoanele culpabile de starea de insolventa a patrimoniului debitorului persoana juridica, ori daca acesta a omis sa formuleze actiunea prevazuta de alin.(1) si raspunderea persoanelor la care se refera alin.(1) ameninta sa se prescrie.

Am pus textul mai intai . Nelamurirea mea e ca m-am intilnit cu destule spete de genul pe care il voi descrie cu aproximatie si as dori sa stiu daca reprezinta exceptii de interpretare a legii sau se constituie intr-o practica judiciara relativ unitara :

Lichidatorul in raportul privind cauzele intrarii in insolventa enumera fosta conducere si constata ca nu li se poate antrena raspunderea in sensul prevederilor de la art.138 . Comitetul creditorilor cere atunci sindicului autorizarea introducerii actiunii . Sindicul i-o respinge ca inadmisibila pe urmatorul motiv : Calitatea procesuala activa a comitetului creditorilor a una subsidiara , conditionata de indeplinirea cel putin unei conditii de la art 138 (3) . Ori lichidatorul in raportul sau a precizat ca numitii X , Y ,Z nu se fac vinovati in intelesul art 138 si ca atare o cerere privitoare la aceste persoane din partea comitetului creditorilor e inadmisibila . Verbul "a omite" trebuie inteles in sensul literar al sau adica : a lăsa (intenționat) la o parte, a neglija; a trece cu vederea, a uita (ceva ce trebuia amintit, făcut, spus etc.). Ori in raportul sau lichidatorul nu a "uitat" din neglijenta sa faca referire la fosta conducere , ci in cazul respectiv a precizat concret ca fosta conducere (mentionand numele impricinatilor) nu este vinovata. Asadar cererea comitetului creditorilor e inadmisibila daca priveste persoane despre care raportul lichidator precizeaza ca nu sunt vinovate , dar poate fi admisa cu privire la persoane despre care in raportul privind cauzele lichidatorul nu zice nimic .
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Mai 2010
andrei69, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adrian Stoica , Practician in insolventa 21:14, 24 Mai 2010
Observ ca lichidatorul a constatat ca nu se antreneaza raspunderea conducerii in sensul art. 138 alin. 3. enumerand membrii conducerii Omisiunea despre care face referire articolul citat trebuie inteleasa in lato senso - asa cum ne invata jurisprudenta (vedeti in acest caz hotararile sectiei a VIIa T.B.). In motivarea cererii de antrenare a raspunderii persoanale a conducerii, comitetul creditorilor trebuie sa arate orice fel de omisiune cu privire la raportul lichidatorului, in opinia mea chiar si aceea a unor persoane care ar fi raspunzatoare pentru starea de insolventa (si fac parte din conducerea debitoarei) dar nu au fost mentionate in raportul lichidatorului.
Din practica TMB sectia VII
va spun ca nu am vazut judecator care sa nu intrebe lichidatorul daca face cerere pe art 138 in caz contrar sa nu intrebe comitetul daca cere autorizare ...Bineinteles ca nu am vazut vreo cerere de autorizare respinsa ..
Iarasi din practica va spun ca sunt putine cererile creditorilor cu solutionare favorabila adica atragerea raspunderii patrimoniale personale a persoanelor vinovate ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiunea in raspundere - administrator societate srl Alina Alina Alina Alina Buna ziua, sunt novice in domeniu si as vrea sa ma ajutati cu urmatoarea speta In 2008 o societatea cu care am desfasurat relatii contractuale de natura ... (vezi toată discuția)
Inchiderea procedurii simplificate a insolventei ginacoseru ginacoseru BUNA ZIUA TUTUROR! am nevoie neaparat de cateva sfaturi! lucrez la o societate care distribuie materiale de constructii. unul din clientii noastri (o societate ... (vezi toată discuția)
Consecintele falimentului djohn75 djohn75 As avea si eu nevoie de putin ajutor. In 2007 am infiintat cu un alt prieten o societate comerciala (SRL) care a functionat cam pana in decembrie 2008, ... (vezi toată discuția)