avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Consecintele falimentului
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Consecintele falimentului

As avea si eu nevoie de putin ajutor.

In 2007 am infiintat cu un alt prieten o societate comerciala (SRL) care a functionat cam pana in decembrie 2008, avand si 3 angajati. La finele anului 2008 au fost disponibilizati angajatii iar acum suntem in imposibilitatea platii impozitelor catre stat si al celorlalte taxe aferente. In mod normal ar urma procedura de faliment a firmei.

Intrebarea mea ar fi ce se intampla cu datoriile pe care le avem catre stat pentru ca activele firmei, care se pot vinde in cazul falimentului, nu vor acoperii nici macar 25% sumele datorate? E obligatoriu ca actionarii sa plateasca toate datoriile sau exista si alte variante?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Amza Monica , Avocat 15:33, 14 Aprilie 2009
In cadrul procedurii insolventei pentru indestularea creditorilor se pot valorifica bunurile societatii.Uneori , in anumite conditii , asociatii/administratorii pot raspunde cu bunurile personale .
In cazul d-voastra, creanta minima pe care statul trebuie sa o aiba pentru a introduce o cerere de deschidere a procedurii insolventei este 10.000 RON . In ceea ce privesc conditiile de atragere a raspunderii personale ale membrilor organelor de conducere, va indic art. 138 din Legea 85/2006 privind procedura insolventei, pe care il reproduc mai jos. Trebuie sa aveti in vedere ca raportul privind cauzele care au condus la starea de insolventa a debitorului facut de administratorul judiciar vor arata daca d-voastra ati condus societatea in stare de insolventa si este posibil ca ulterior Comitetul Creditorilor sau Administratorul judiciar sa formuleze o cerere de atragere a raspunderi. In cazul adminiterii cererii de atragere a raspunderii personale a unui membru al organelor de conducere ale societatii debitoare presupune executarea silita a bunurilor mobile si imobile aflate in patrimoniul persoanei a carei raspundere a fost atrasa.

Art. 138. - (1) În cazul în care în raportul întocmit în conformitate cu dispozitiile art. 59 alin. (1) sunt identificate persoane carora le-ar fi imputabila aparitia starii de insolventa a debitorului, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecatorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoana juridica, ajuns în stare de insolventa, sa fie suportata de membrii organelor de conducere si/sau supraveghere din cadrul societatii, precum si de orice alta persoana care a cauzat starea de insolventa a debitorului, prin una dintre urmatoarele fapte:
a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane;
b) au facut acte de comert în interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c) au dispus, în interes personal, continuarea unei activitati care ducea, în mod vadit, persoana juridica la încetarea de plati;
d) au tinut o contabilitate fictiva, au facut sa dispara unele documente contabile sau nu au tinut contabilitatea în conformitate cu legea;
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au marit în mod fictiv pasivul acesteia;
f) au folosit mijloace ruinatoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetarii de plati;
g) în luna precedenta încetarii platilor, au platit sau au dispus sa se plateasca cu preferinta unui creditor, în dauna celorlalti creditori.
(2) Aplicarea dispozitiilor alin. (1) nu înlatura aplicarea legii penale pentru faptele care constituie infractiuni.
(3) Comitetul creditorilor poate cere judecatorului-sindic sa fie autorizat sa introduca actiunea prevazuta la alin. (1), daca administratorul judiciar sau lichidatorul a omis sa indice, în raportul sau asupra cauzelor insolventei, persoanele culpabile de starea de insolventa a patrimoniului debitorului persoana juridica ori daca acesta a omis sa formuleze actiunea prevazuta la alin. (1) si raspunderea persoanelor la care se refera alin. (1) ameninta sa se prescrie.
(4) În caz de pluralitate, raspunderea persoanelor prevazute la alin. (1) este solidara, cu coditia ca aparitia starii de insolventa sa fie contemporana sau anterioara perioadei de timp în care si-au exercitat mandatul ori în care au detinut pozitia care ar fi putut cauza insolventa. Persoanele în cauza se pot apara de solidaritate daca, în organele colegiale de conducere ale persoanei juridice, s-au opus la actele ori faptele care au cauzat insolventa sau au lipsit de la luarea deciziilor care au cauzat insolventa si au facut sa se consemneze, ulterior luarii deciziei, opozitia lor la aceste decizii.

Sper sa va fie de folos detaliile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atragere raspundere personala irinuca21 irinuca21 Buna ziua! Puteti sa imi explicati si mie ce presupune atragerea raspunderii personale ( in calitate de administrator al unei societati in ... (vezi toată discuția)
Raspunderea organelor de conducere sannad sannad In ce conditii se poate atrage raspunderea organelor de conducere ? Ma intereseza cazurile in afara procedurii insolventei. Care este termenul de ... (vezi toată discuția)
Probleme societate desfiintata kinder2013 kinder2013 Buna ziua, In anul 2010 a fost desfiintata societatea(SRL) de la Registrul Cometului, prin nedepunerea declaratilor.Fiscul a propus spre insolventa firma , ... (vezi toată discuția)