avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Atragere raspundere personala
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Atragere raspundere personala

Buna ziua!

Puteti sa imi explicati si mie ce presupune atragerea raspunderii personale ( in calitate de administrator al unei societati in insolventa)?

Pentru cat timp imi vor fi urmarite bunurile si veniturile?
Can se prescriu aceste datorii?

Va multumesc?
Cel mai recent răspuns: casanova , utilizator 19:54, 8 Octombrie 2011
Consultand link-ul urmator veti afla detalii despre raspunderea administratorului. [ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 5 Octombrie 2011
ContSters145448, utilizator
se poate atrage raspunderea personala a administratorului in cadrul procedurii insolventei sau la cererea lichidatorului sau la cererea comitetului creditorului.
Conform legii insolventei 85/2006 se poate atrage raspunderea persoanala a administratorului daca este indeplinita una din urmatoarele conditii:
" Art. 138. - (1) În cazul în care în raportul întocmit în conformitate cu dispoziţiile art. 59 alin. (1) sunt identificate persoane cărora le-ar fi imputabilă apariţia stării de insolvenţă a debitorului, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecătorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoană juridică, ajuns în stare de insolvenţă, să fie suportată de membrii organelor de conducere şi/sau supraveghere din cadrul societăţii, precum şi de orice altă persoană care a cauzat starea de insolvenţă a debitorului, prin una dintre următoarele fapte:
a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane;
b) au făcut acte de comerţ în interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c) au dispus, în interes personal, continuarea unei activităţi care ducea, în mod vădit, persoana juridică la încetarea de plăţi;
d) au ţinut o contabilitate fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ţinut contabilitatea în conformitate cu legea;
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au mărit în mod fictiv pasivul acesteia;
f) au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăţi;
g) în luna precedentă încetării plăţilor, au plătit sau au dispus să se plătească cu preferinţă unui creditor, în dauna celorlalţi creditori.
(2) Aplicarea dispoziţiilor alin. (1) nu înlătură aplicarea legii penale pentru faptele care constituie infracţiuni.
(3) Comitetul creditorilor sau creditorul care deţine mai mult de jumătate din valoarea tuturor creanţelor poate cere judecătorului-sindic să fie autorizat să introducă acţiunea prevăzută la alin. (1), dacă administratorul judiciar sau lichidatorul a omis să indice, în raportul său asupra cauzelor insolvenţei, persoanele culpabile de starea de insolvenţă a patrimoniului debitorului persoană juridică ori dacă acesta a omis să formuleze acţiunea prevăzută la alin. (1) şi răspunderea persoanelor la care se referă alin. (1) ameninţă să se prescrie. "

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Sa presupunem ca se admite angajarea raspunderii personale, pentru cat timp pot fi urmarite bunurile si veniturile?
Urmarirea dureaza pana la recuperarea integrala a creantei.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Octombrie 2011
ContSters145448, utilizator
Dupa atragerea raspunderii urmeaza executarea silita efectuata de un executor judecatoresc . Daca acesta nu transmite somatii timp de 3 ani, executarea se perima . Acest fapt este cel mai des intalnit, prin care cei care au " beneficiat " de atragerea raspunderii au scapat basma curata dupa o perioada. Sunt multe de spus pe marginea acestei pb spinoase ............

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consecintele falimentului djohn75 djohn75 As avea si eu nevoie de putin ajutor. In 2007 am infiintat cu un alt prieten o societate comerciala (SRL) care a functionat cam pana in decembrie 2008, ... (vezi toată discuția)
Atragerea raspunderii administratorului in nume personal fasttrade fasttrade Sunt asociat intr-o societate, care de altfel este in faliment prin grija administratorului acesteia. Acesta , premeditat, a adus societatea in aceasta stare. ... (vezi toată discuția)
Raspunderea organelor de conducere sannad sannad In ce conditii se poate atrage raspunderea organelor de conducere ? Ma intereseza cazurile in afara procedurii insolventei. Care este termenul de ... (vezi toată discuția)