avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1055 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Atragerea raspunderii administratorului in nume ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Atragerea raspunderii administratorului in nume personal

Sunt asociat intr-o societate, care de altfel este in faliment prin grija administratorului acesteia. Acesta , premeditat, a adus societatea in aceasta stare. Cu toate ca societatea a produs profit in anii anteriori, iar la repartizarea profitului trebuiau date dividende, acestea nu s-au dat niciodata. Administratorul si-a vandut toate bunurile personale si s-a mutat in alta localitate, nemaiavand nici un bun pe numele sau. Totodata am gasit niste documente prin care se vede ca acesta era in acelasi timp administrator la doua societati, avand la una calitatea de furnizor si la alta de beneficiar.
Chiar daca ma inscriu la masa credala nu am nici o sansa sa recuperez ceva. Intrebarea este titlul subiectului
Cel mai recent răspuns: Adrian Stoica , Practician in insolventa 20:56, 10 Februarie 2010
Administratorii raspund fata de societate pentru nerespectarea dispozitiilor legale referitoare la atributiilor lor, precum si pentru nerespectarea obligatiilor care le-au revenit in baza mandatului incredintat de catre actionari, prin actul constitutiv sau prin intermediul adunarii generale

1. Incalcarea unei dispozitii legale, a unei prevederi a actului constitutiv sau a adunarii generale a actionarilor.
Raspunderea administratorilor este angajata ori de cate ori suntem in prezenta unei fapte care incalca o norma legala sau contractuala.

2. Existenta unui prejudiciu.
Pentru a putea fi angajata raspunderea administratorului fata de societate va trebui dovedita si vatamarea suferita de aceasta ca urmare a actelor savarsite. In consecinta, nu este suficienta simpla incalcare a unei dispozitii legale sau statutare, ci este nevoie de producerea unei pagube in patrimoniul societatii.
Conform dispozitiilor art.1540 Cod civil, administratorul va raspunde fata de societate si daca a savarsit din culpa incalcarea dispozitiei legale, in conditiile producerii unui prejudiciu.
In principiu nu trebuie probata legatura de cauzalitate intre fapta administratorului si prejudiciul creat societatii.

3. Existenta unei culpe a administratorului.

Raspunderea administratorului este angajata in orice situatie in care contractul de mandat sau o dispozitie legala este incalcata printr-o fapta culpabila.

Fata de documentele pe care le-ati gasit puteti actiona in instanta.

se poate atrage raspunderea personala a administratorului in cadrul procedurii insolventei sau la cererea lichidatorului sau la cererea comitetului creditorului.
Conform legii insolventei 85/2006 se poate atrage raspunderea persoanala a administratorului daca este indeplinita una din urmatoarele conditii:
" Art. 138. - (1) În cazul în care în raportul întocmit în conformitate cu dispoziţiile art. 59 alin. (1) sunt identificate persoane cărora le-ar fi imputabilă apariţia stării de insolvenţă a debitorului, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecătorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoană juridică, ajuns în stare de insolvenţă, să fie suportată de membrii organelor de conducere şi/sau supraveghere din cadrul societăţii, precum şi de orice altă persoană care a cauzat starea de insolvenţă a debitorului, prin una dintre următoarele fapte:
a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane;
b) au făcut acte de comerţ în interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c) au dispus, în interes personal, continuarea unei activităţi care ducea, în mod vădit, persoana juridică la încetarea de plăţi;
d) au ţinut o contabilitate fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ţinut contabilitatea în conformitate cu legea;
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au mărit în mod fictiv pasivul acesteia;
f) au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăţi;
g) în luna precedentă încetării plăţilor, au plătit sau au dispus să se plătească cu preferinţă unui creditor, în dauna celorlalţi creditori.
(2) Aplicarea dispoziţiilor alin. (1) nu înlătură aplicarea legii penale pentru faptele care constituie infracţiuni.
(3) Comitetul creditorilor sau creditorul care deţine mai mult de jumătate din valoarea tuturor creanţelor poate cere judecătorului-sindic să fie autorizat să introducă acţiunea prevăzută la alin. (1), dacă administratorul judiciar sau lichidatorul a omis să indice, în raportul său asupra cauzelor insolvenţei, persoanele culpabile de starea de insolvenţă a patrimoniului debitorului persoană juridică ori dacă acesta a omis să formuleze acţiunea prevăzută la alin. (1) şi răspunderea persoanelor la care se referă alin. (1) ameninţă să se prescrie. "

problema in situatia dvs. este ca acest administrator este destul de istet incat sa-si vanda toate bunurile personale caz in care, chiar daca se obtine atragerea raspunderii personale a acestuia, totusi in lipsa de bunuri personale executarea administratorului va ramane fara obiect.
totusi in cazul in care o parte din bunurile societatii au trecut in patrimoniul administratorului si acesta le-a instrainat mai departe, se poate tot in cadrul procedurii insolventei anularea acestei succesiuni de instrainari si readucerea bunurilor in patrimoniul societatii - aceasta procedura se poate realiza la cerearea lichidatorului sau a comitetului creditorilor (in acest ultim caz e nevoie de autorizarea judecatorului sindic)
Chiar daca ma inscriu la masa credala nu am nici o sansa sa recuperez ceva. Intrebarea este titlul subiectului

Numai daca va inscrieti la masa credala aveti calitate procesuala in dosarul de faliment. In caz contrar nu ve-ti putea cere in nume personal atragerea raspunderii patrimoniale personale a fostului adm.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atragere raspundere personala irinuca21 irinuca21 Buna ziua! Puteti sa imi explicati si mie ce presupune atragerea raspunderii personale ( in calitate de administrator al unei societati in ... (vezi toată discuția)
Consecintele falimentului djohn75 djohn75 As avea si eu nevoie de putin ajutor. In 2007 am infiintat cu un alt prieten o societate comerciala (SRL) care a functionat cam pana in decembrie 2008, ... (vezi toată discuția)
Faliment societate comerciala-raspunderea asociatitor??? bsb1975 bsb1975 In ce conditii lichidatorul unei societatii comerciale intrata in procedura de faliment atrage si raspunderea asociatilor nu doar a administratorilor? (vezi toată discuția)