avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1067 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Probleme societate desfiintata
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Probleme societate desfiintata

Buna ziua,
In anul 2010 a fost desfiintata societatea(SRL) de la Registrul Cometului, prin nedepunerea declaratilor.Fiscul a propus spre insolventa firma , iar executorul face presiuni asupra mea( in calitatea mea de asociat si administrator) pentru plata in nume personal sumelor ce revin din lichidarea judiciara. Este posibil sa se indrepte asupra veniturilor sau bunurilor mele?
Societatea are 2 asociati/ 1 administrator.
Cel mai recent răspuns: mediator_comeaga , utilizator 21:08, 22 Aprilie 2013
Numai daca s-a solicitat si instanta a dispus ca asociatii sa raspunda cu bunurile proprii veti raspunde cu bunurile personale.
Potrivit art.138 din Legea 85/2006, in cazul in care in raportul intocmit de administratorul judiciar sunt identificate persoane carora le-ar fi imputabila aparitia starii de insolventa a debitorului, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecatorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoana juridica, ajuns in stare de insolventa, sa fie suportata de membrii organelor de conducere si/sau supraveghere din cadrul societatii, precum si de orice alta persoana care a cauzat starea de insolventa a debitorului.

Administratorul societatii va raspunde cu bunurile personale daca a cauzat starea de insolventa a societatii. Administratorul va raspunde doar daca raspunderea sa este stabilita in cadrul judecarii cererii pentru angajarea raspunderii sale formulata de administratorul judiciar sau de lichidator.

Cauzele care pot atrage raspunderea administratorilor sunt enumerate limitativ in art. 138 alin (1) literele a)-g) din legea mentionata mai sus:
a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice in folosul propriu sau in cel al unei alte persoane;
b) au facut acte de comert in interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c) au dispus, in interes personal, continuarea unei activitati care ducea, in mod vadit, persoana juridica la incetarea de plati;
d) au tinut o contabilitate fictiva, au facut sa dispara unele documente contabile sau nu au tinut contabilitatea in conformitate cu legea;
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au marit in mod fictiv pasivul acesteia;
f) au folosit mijloace ruinatoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, in scopul intarzierii incetarii de plati;
g) in luna precedenta incetarii platilor, au platit sau au dispus sa se plateasca cu preferinta unui creditor, in dauna celorlalti creditori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insolventa Z.A.G. Z.A.G. Buna ziua . Impreuna cu sotul meu detin un SRL (un bar ), fiecare detinem 50% din partile sociale si sintem administratori si asociati . Avem ... (vezi toată discuția)
Raspunderea administratorului in caz de insolventa sau faliment mcnc mcnc Ce raspundere are administratorul unei societati cu raspundere limitata in caz de faliment si/sau insolventa? Societatea are datorii catre furnizori si bugetul ... (vezi toată discuția)
Faliment viorel1978 viorel1978 Buna ziua! Sunt administratorul unei societati comerciale pe care doresc sa o introduc in procedura de faliment. Am doua probleme 1. un apartament pe firma ... (vezi toată discuția)